Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Kommun säljer skola på Blocket

Publicerad: 20 januari 2021, 12:27

”Fastigheten gör ingen nytta i dag utan drar bara pengar. Det är bättre att den gör nytta. De sista eleverna gick i skolan i våras”, säger Sören Hagenvald, teknisk chef på Vilhelmina kommun.

Foto: Vilhelmina Fastighetsförvaltning AB

Nu kan du köpa din egen skola. Vilhelmina kommun säljer en av sina på Blocket. På köpet får du en egen sporthall – och ett elljusspår.


Ämnen i artikeln:

Fastigheter

Strax före jul lade Vilhelmina kommun ut Malgoviks skola, sporthall och tillhörande byggnader till försäljning genom budgivning på Blocket.

– Vi har några intressenter, men vi har inte fått in några bud än, säger Oskar Lönnberg, underhållsansvarig på Vilhelmina Fastighetsförvaltning AB, som säljer fastigheten.

Buden ska utvärderas efter pris och vad köparen anger för syfte med köpet. Ett elljusspår passerar dessutom genom tomten och ska fortsätta att vara tillgänglig för alla kommunens invånare även efter köpet.

– Det är en jättestor tomt med tre stora byggnader, varav en är ganska nära elljusspåret, säger Oskar Lönnberg.

Buden ska ha kommit in senast 28 januari. Tomten är på 22 601 plus 4 446 kvadratmeter.

Syftet med försäljningen är besparingar inom skolan, uppger Sören Hagenvald, teknisk chef på Vilhelmina kommun.

– Vi har inte råd att ha den kvar tyvärr. Priset är inte det primära utan att det blir något av fastigheten och de tre byggnaderna som inrymt skola/sporthall, bespisning och dagis. Det kan bli vad som helst som verksamhet, det är bara fantasin som sätter stopp, säger han.

Nedläggningen sker av politiska och ekonomiska skäl, understryker Sören Hagenvald.

– Fastigheten gör ingen nytta i dag utan drar bara pengar. Det är bättre att den gör nytta. De sista eleverna gick i skolan i våras. Nu åker sporthallen också. För dagisbarnen finns ett annat dagis och skolbarnen får åka 2,5 mil till tätorten Vilhelmina samhälle.

I september lade Arjeplogs kommun ut sporthallen i Laisvall till försäljning via Jonas Nilssons Fastighetsförmedling för 200 000 kronor för att spara pengar. En diskussion pågick med den lokala idrottsföreningen om att ta över driften och därför skedde aldrig någon försäljning.

– Det fanns ett intresse från köpare men det togs ett politiskt beslut om att hyra ut till den lokala idrottsföreningen på två år utifrån ett medborgarförslag som kom in, säger Hasse Larsson, fastighetschef i Arjeplog kommun.

– Det var bud upp till 250 000 kronor, men tyvärr blev den ingen affär, utan den lokala idrottsföreningen hyr den, säger Willy Hallin, mäklare på Jonas Nilsson fastighetsförmedling.

Barbara Taltavull

Ämnen i artikeln:

Fastigheter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev