måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Kaplans bostadspolitik missar målet totalt

Mehmet Kaplans bostadssubventioner lyckas inte få till billiga, nyproducerade studentlägenheter. I stället för att strö pengar över byggbolagen borde bostadsministern avreglera såväl byggnormer som hyresreglering, menar Centerstudenters ordförande Alfred Askeljung.

Publicerad: 15 oktober 2015, 09:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mehmet Kaplans bostadspolitik missar målet, skriver Centerstudenters Alfred Askeljung.


Ämnen i artikeln:

BostadspolitikByggreglerBostadsbyggandeBostadsbristenSubventioner

Nyligen kom det fram att regeringens och bostadsminister Mehmet Kaplans (MP) bostadssubventioner helt missar målet för att få till billiga, nyproducerade studentlägenheter. Studentbostadsföretagen med SSSB i spetsen, som bygger studentlägenheter i Stockholmsregionen, har nu gått ut med att de inte kommer att bygga några studentbostäder med subventioner alls, för att subventionerna är fel utformade. Det är tyvärr talande för den rödgröna regeringen att förhastad plakatpolitik nu drivs igenom som en skarp budgetsatsning.

Centerpartiet har kritiserat bostadsminister Kaplans byggsubventioner sedan planerna lades fram första gången. Det är tydligt att Kaplans förslag antingen är otillräckliga eller helt felaktiga för att skapa en hållbar bostadspolitik. Den här rapporteringen är spiken i kistan på regeringens subventionspolitik.

I stället för att strössla pengar över byggbolagen borde Kaplan gå fram med ordentliga avregleringar av byggnormerna och se till att kommunerna får fram mer byggbar mark. Många fler lägenheter måste till för att de 20 000 studenter som saknar boende ska kunna starta självständiga liv. Det är uppenbart att byggtakten i Sverige är för låg, Kaplans politik gör ingenting åt detta.

Inte bara studenter drabbas utan alla som vill in på bostadsmarknaden drabbas av att nybyggnationerna och rörligheten på bostadsmarknaden försämras. Att Kaplan kastar bort tid och energi på misslyckad subventionspolitik i stället för att lyfta reformer för ökad rörlighet är synd och skam.

Den begynnande bostadsbubblan måste hejdas och flyttkedjorna måste stärkas. Här är ränteavdraget en gökunge som riskerar att tränga ut andra satsningar i statsbudgeten och dessutom elda på redan skyhöga bostadspriser. Att Kaplan inte tar tag i ränteavdragen och flyttskatterna är oförståeligt och oansvarigt i dagens allvarliga läge.

Elefanten i bostadspolitiken är hyresregleringen. Enligt Boverket skulle 40 000 bostäder frigöras med en slopad reglering.

När EU-kommissionen, IMF, OECD och andra tunga instanser upprepade gånger kritiserar hyresregleringen så borde det vara en väckarklocka. Kaplan borde ta Centerpartiets utsträckta hand och se över den både hyresregleringen och skattepolitiken snarast.

Alfred Askeljung (C), förbundsordförande Centerstudenter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev