Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Kaplan tar ett steg bakåt - förvärrar bokrisen

Bostadsminister Mehmet Kaplan öppnade i en intervju nyligen upp för att återreglera andrahandshyrorna för bostadsrätter. Det vore ett beklagligt steg bakåt i tiden och riskerar att ytterligare spä på den akuta bostadsbristen.

Publicerad: 6 februari 2015, 07:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Bostadsminister Mehmet Kaplan skickar oroväckande signaler, tycker regionråd.

Foto: Erik Mårtensson/TT


Ämnen i artikeln:

BostadsbristenBostäderHyresrätter

Efterfrågan på bostäder i Stockholmsregionen har länge överskridit tillgången, vilket resulterat i allt högre priser på bostadsrätter samtidigt som omöjligt långa köer till ett förstahandskontrakt innebär att väldigt många människor måste hyra i andra hand. Detta helt oavsett om det är tillåtet eller inte.

Reformerna av andrahandsmarknaden som Alliansregeringen genomförde kom till för att få ut fler bostadsrätter på den legala andrahandsmarknaden. Det har resulterat i höjda hyror, men framförallt lett till att det finns fler tillgängliga lägenheter – vilket var målet med den förändrade lagstiftningen. Sedan februari 2013 har 41 procent fler lägenheter blivit tillgängliga på andrahandsmarknaden enligt Dagens Industri. Det visar att avregleringen var bra och lyckad.

I vissa fall hyr människor ut sina lägenheter som annars inte hade gjort det och i andra fall blir svarta andrahandskontrakt vita och ger de boende ett ökat skydd på en het bostadsmarknad. I de sistnämnda fallen kan hyresökningen även vara en chimär eftersom dessa gått för marknadspris redan tidigare, men det är först nu det syns i statistiken.

Det är därför oroväckande att bostadsminister Kaplan, i en intervju med Sveriges Radio, nu öppnar för eventuella förändringar som kan bli ett steg bakåt i tiden. En fungerande bostadsmarknad kan bara komma till genom en varsam och genomtänkt nedmontering av de många hinder som hindrar byggande, boende och uthyrning.

När allt fler människor vill bo i Stockholm är den enda lösningen att bygga fler bostäder – hyresrätter och bostadsrätter, inte att göra det svårare att hyra eller att hyra ut. Så länge det är bostadsbrist kommer priser och hyror att stiga. Alla aktörer måste därför ta sitt ansvar och se till att många bostäder byggs samtidigt som vi ger de nya andrahandsreglerna en chans att verka på en hyresmarknad som har präglats av brister under väldigt lång tid.

Stockholm måste byggas ut och förtätas på ett miljömässigt och kollektivtrafikanpassat sätt. Men förutom att bygga nya bostäder måste även det befintliga beståndet utnyttjas så effektivt som möjligt. Avregleringen av andrahandsmarknaden var ett litet steg på vägen att möta det uppdämda behovet av bostäder i regionen.

I den nya Regionala Utvecklingsplanen för Stockholmsregionen (RUFS) som nu tas fram kommer bostadsbyggandet spela en central roll. Genom att tillåta högre hus och tätare bebyggelse och samtidigt lätta på några av de otidsenliga krav som finns på exempelvis bullerregler vill Centerpartiet driva på för ett kraftigt utökat och hållbart bostadsbyggandet i regionen.

Att som bostadsministern blicka bakåt till de hårda regleringarnas tid är inte lösningen på den akuta bostadssituation som Stockholmsregionen befinner sig i.

Gustav Hemming, miljö- och regionplaneringslandstingsråd (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev