Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Hyresregleringen är inget som sker på Blocket

Borgerliga ledarskribenter kräver med jämna mellanrum att hyresmarknaden måste avregleras. Efter att ha läst vad som skrivs och sägs i kölvattnet av Margot Wallströms lägenhetsaffär med Kommunal undrar jag vad det är de tycker ska avregleras, skriver Hyresgästföreningens före detta ordförande Barbro Engman.

Publicerad: 18 januari 2016, 19:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Debatten efter Wallströms lägenhetsaffärer visar att kunskapen om hyresmarknaden är närmast noll, menar Barbro Engman.

Foto: Henrik Montgomery, TT


Ämnen i artikeln:

HyresrätterBostäderKorruptionBostadspolitikWallströms lägenhet

Förutom att hyresregleringen avskaffades 1974 (Lag 1974:1080 om avveckling av hyresregleringen), och ersattes av förhandlade hyror så verkar kunskapen om vad som gäller på hyresmarknaden vara närmast noll.

DN hävdar exempelvis på ledarplats att Margot Wallström betalar en kompishyra. DN har nämligen kollat på Blocket och upptäckt att andrahandshyrorna är betydligt högre där. Om DN i stället hade kollat i lagboken hade de upptäckt att Blockethyran är olaglig.

Om Kommunal hade gjort DN till lags och tagit ut en Blockethyra av Wallström så hade hon kunnat gå till Hyresnämnden och då hade Kommunal tvingats betala tillbaka för mycket inbetald hyra. Ingen dålig skandal det heller. Om nu Margot Wallström ens hyr i andrahand? Hon verkar ju ha ett hyreskontrakt som är tecknat mellan henne och Kommunal och då är hon förstahandshyresgäst och ska betala den för lägenheten förhandlade hyran.

Om hon av någon outgrundlig anledning anses bo i andrahand ska hon betala den förhandlade hyran plus cirka 10 procent, om den är möblerad.

Om nu DN och andra tror att det finns en hyresreglering som innebär att det är på Blocket som hyrorna fastställs så har jag inget emot att det avskaffas.

DN hävdar också att det finns en öppen marknad för hyresrätter där DN tycks tro att det går att ta ut vilka hyror som helst. Det finns ingen sådan marknad. Vi har en hyreslagstiftning som skyddar hyresgäster mot oskäliga hyror. Jag har träffat så otroligt många människor som tror att man får ta ut vilken hyra som helst.

Lite korrekt konsumentupplysning i spalterna vore inte i vägen. Då kanske antalet lurade hyresgäster skulle minska i stället för att öka.

Nu verkar den allmänna åsikten vara att Kommunal borde lämna sina lägenheter till bostadsförmedlingen. Det tycker jag också. Det har jag tyckt länge. 1977 skrev jag en motion i riksdagen om att vi borde inrätta en obligatorisk bostadsförmedling. Men något sådant påfund fanns det inget intresse för varken då eller nu.

Privata fastighetsägare hyllar egendomsrätten och vill förmedla sina lägenheter själva. Många klagar över att det krävs kontakter för att få en hyresrätt. Just precis – det är just ett kontakt- och vänskapssystem som fastighetsägarna och politikerna vill ha. Och det har de fått.

TV4 påstod att Wallströms lägenhet hade ett värde då utrikesministern kunde sälja kontraktet på svarta marknaden. Hur går det till tro? Jag har ett hyreskontrakt och min hyresvärd har ett i någon pärm, låda eller kassaskåp med min namnunderskrift.

Om jag säljer mitt hyreskontrakt så måste ju min hyresvärd få reda på att någon annan bor i lägenheten och att vederbörande ska betala hyra för den lägenhet hyresvärden äger. Det går inte att sälja hyreskontrakt om inte hyresvärden är med på noterna. Varför låter TV4 påskina att hyresgäster kan sälja sina kontrakt lite hursomhelst?

Hyresrätter är den mest hemlighållna vara som finns. De privata fastighetsägarna och allmännyttan har ungefär lika stort antal hyresrätter. Det är ett heltidsjobb att försöka hitta en hyresvärd som det eventuellt går att ställa sig i kö hos.

Tänk vad bra det vore om det fanns en app där alla som söker en lägenhet kunde gå in och snabbt och enkelt se om det finns någon ledig lägenhet. Men det förutsätter förstås att de som vill fortsätta förmedla sina lägenheter till släkt och vänner ger upp den idén.

LÄS MER: Kan en norrlänning bli minister? 

Barbro Engman, före detta ordförande Hyresgästföreningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev