Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

”Hyresrätten hotas av ogenomtänkt utredning”

Att hyresgäster ska ha ett tryggt boende med stort inflytande är en självklarhet. Men Hyresgästutredningen riskerar att leda till att en stor del av antalet hyresfastigheter säljs. Ett förslag som ska stärka hyresgästens ställning äventyrar istället hyresrättens framtid.

Publicerad: 8 maj 2017, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Hyresgästutredningen äventyrar viljan hos många privata fastighetsägare att äga, förädla och investera i sina fastigheter.”


Ämnen i artikeln:

HyresrätterFastigheter

Nyligen överlämnades den uppmärksammade Hyresgästutredningen till regeringen. Utredaren Agneta Börjesson (MP) föreslår bland annat att hyresgäster ska få kraftigt utökade möjligheter att påverka både omfattning och utformning vid renoveringar. Samtidigt kvarstår hyresvärdens ansvar för fastighetens tekniska livslängd, precis som att bostäderna ska möta önskemålen från framtida hyresgäster när det gäller kvalitet och standard.

Hyresgästinflytande och en nära dialog i samband med renoveringar är något som HSB och andra stora hyresvärdar arbetat länge med. Och utredningen pekar mycket riktigt även på fördelarna med ett nära samarbete mellan fastighetsägare och hyresgäster. För en seriös fastighetsägare är partsdialog alltid önskvärt. Det blir betydligt bättre för både hyresgästen och värden när redan långdragna och kostsamma processer motverkas. Men med hyresgäster med ökad beslutsrätt vid renoveringar riskerar slutprodukten inte enbart att bli längre ledtider, utan också betydligt färre hyresrätter.

Om förslaget blir verklighet innebär det att dagens hyresgäster inte bara får stort inflytande över vilka åtgärder en hyresvärd kan genomföra i sin egen fastighet. Hyresgästen får även till viss del vetorätt att stoppa åtgärder man ogillar. Ett mycket problematiskt förslag som i slutändan riskerar att försämra fastighetens skick.

Vi befinner oss i en högkonjunktur, med rekordlåga räntor och hög efterfrågan. Och även om vinsten i vårt fall används till ett ökat byggande och fler hyresrätter, så ansvarar vi precis som många andra seriösa fastighetsägare för att skapa ett positivt ekonomiskt resultat. Men i detta fall handlar det inte om kronor och ören. Det handlar om att hyresrätten som boendeform hotas av en ogenomtänkt utredning. Förslaget som ska förbättra för hyresgästen riskerar istället att leda till att stora fastighetsägare tvingas sälja sitt bestånd.

HSB är en av Sveriges största privata fastighetsägare. Renoveringsbehovet i vårt eget bestånd i våra tre storstadsregioner är stort, precis som i stora delar av det generella beståndet. I rollen som fastighetsägare följer ett fastighetsägaransvar, bland annat för fastighetens tekniska standard och säkerhet. Med det ansvaret bör man också ha rätten att få utföra nödvändig upprustning. För den fastighet där ägaren inte har rätten att bedöma hur den ska underhållas, blir i längden inte en hållbar fastighet med en god boendestandard.

Hyresgästutredningen äventyrar viljan hos många privata fastighetsägare att äga, förädla och investera i sina fastigheter. Därför är det viktigt att regeringen lyssnar på vad de seriösa fastighetsägarna har att säga om de allvarliga konsekvenser utredningen kan leda till.

Anders Svensson, vd HSB Stockholm

Lars Göran Andersson, vd HSB Göteborg

Michael Carlsson, vd HSB Malmö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HyresrätterFastigheter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev