Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Hyresgästföreningen vill se rimliga hyreshöjningar

Nu drar förhandlingarna om 2019 års hyror igång på allvar. Hyresvärdarnas rekordstora vinster och fortsatt låga räntor bör innebära små hyresjusteringar nästa år. Landets hyresgäster betalar redan i dag 115 miljarder kronor i hyra varje år, skriver Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder och förhandlingschef Erik Elmgren.

Publicerad: 9 oktober 2018, 03:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

HyresförhandlingarHyresrätterHyresgästföreningenFastigheterFörvaltningKvalitetSkatter

Hyresrätten har varit den mest attraktiva investeringsformen de senaste 20 åren med bättre förräntning än lokaler. Anledningen är en säker inkomst i form av hyra som aldrig sjunker och som dessutom har låga transaktionskostnader.

Inför att förhandlingsarbetet drar igång har Hyresgästföreningen analyserat bostadsföretagens ekonomi. Vi kan precis som förra året konstatera att det är fortsatt lönsamt att äga och förvalta hyresfastigheter.

Hyresvärdarnas vinster har fortsatt öka, räntorna är låga och vakansgraden är i det närmaste obefintlig. I förhållande till risk är avkastningen mycket god, både genom direktavkastning och genom värdestegring. Förklaringen är enkel – det råder bostadsbrist i nästan hela Sverige.

Den ekonomiska situationen för hyresgästerna påverkar i förlängningen hela samhällsekonomin. En procent i hyreshöjning, vilket alltså kan låta som en liten ökning, minskar köpkraften med en miljard kronor. Man ska också komma ihåg att sex av tio hushåll består av ensamstående, med eller utan barn, som ensam ska bära en eventuell hyreshöjning med sin inkomst.

Förra året slöts 19 fleråriga avtal och för dessa 37 000 hyresgäster är hyran för 2019 redan klar. För dessa avtal är den genomsnittliga hyreshöjningen 0,85 procent.

Enligt den svenska modellen på hyresmarknaden med gemensamt förhandlade hyror sätts hyror efter bruksvärde och förvaltningskvalitet. Det är en modell som parterna, SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, gemensamt har åtagit sig att utveckla och arbeta efter.

Just förvaltningskvaliteten är ett område som betyder mycket för hyresgästerna. Det vet vi eftersom vi inför årets förhandlingsomgång särskilt kartlagt förvaltningskvaliteten när vi frågat 130 000 hyresgäster vad de tycker om sitt boende. Det kommer vi därför att fokusera extra på i årets förhandlingar.

Det pågår sedan en tid tillbaka ett omfattande utvecklingsarbete av parterna på hyresbostadsmarknaden. Både vad gäller att få till snabbare och digitala förhandlingar, utvecklad tvistlösning samt ett riksomfattande arbete med att få till stånd fler lokala hyressättningsmodeller. Snart inleder vi även nationella trepartssamtal med SABO och Fastighetsägarna. Det är ett arbete som Hyresgästföreningen tar på största allvar.

Inför årets förhandlingar lanserar Hyresgästföreningen för första gången en digital förhandlingsportal som ska leda till snabbare och effektivare förhandlingar. Ingen förhandling ska ta mer än 90 dagar. Efter årsskiftet hoppas vi att alla parter även kan börja signera avtal elektroniskt, vilket en lagrådsremiss nyligen föreslagit.

Det råder dessutom stor enighet om att hyresrätten är skattemässigt missgynnad jämfört med ägda småhus och bostadsrätter. Och det handlar om stora pengar i form av till exempel ränteavdrag och ROT-avdrag. För hyresrättens konkurrenskraft och framtid är det av yttersta vikt att den får bättre skattemässiga villkor. Det blir en viktig uppgift för nästa regering att få till en skattereform som innebär en mer neutral beskattning av upplåtelseformerna.

Vi hyresgäster menar att 3–4 procent i hyreshöjningar för 2019 är ett orimligt krav när hyresvärdarnas vinster samtidigt ökar, räntan är låg och det knappt finns tomma lägenheter. Hyresgästföreningen kräver rimliga hyreshöjningar och för oss hyresgäster är det viktigt att förhandlingarna sker lokalt och utifrån lokala förutsättningar.

Hyresförhandlingarna rör 1,5 miljoner lägenheter, för tre miljoner hyresgäster till en total hyressumma av 115 miljarder kronor. Det innebär ett stort ansvar för oss parter. Hyresgästföreningen kommer fortsätta ta ansvar i årets förhandlingar och välkomnar övriga att göra detsamma.

Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen

Erik Elmgren, förhandlingschef Hyresgästföreningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev