Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Hyresgästföreningen erkänner inte sin makt

Hyresgästföreningen kan förlänga hyresförhandlingarna i det oändliga utan annan spärr än att Fastighetsägarna strandar förhandlingarna, skriver Fastighetsägarnas vd i en slutreplik om de strandade hyresförhandlingarna.

Publicerad: 18 januari 2016, 14:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

HyresrätterHyresförhandlingarAllmännyttanFastigheter

SLUTREPLIK. I sin replik på min debattartikel förnekar Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren Hyresgästföreningens makt över hyresförhandlingarna med det kraftfulla argumentet att ”Systemet i sig är just en garant för balans mellan hyresgäster och fastighetsägare”.

Men så är det dessvärre inte, vilket hela min artikel handlade om. För att utrycka det mycket enkelt: Hyresgästföreningen kan förlänga hyresförhandlingarna i det oändliga utan annan spärr än att Fastighetsägarna strandar förhandlingarna.

Och då väntar en oerhört långdragen juridisk process – inte en klassisk medlingsprocess - i hyresnämnder som saknar erforderliga resurser för ändamålet.

Systemfelet med denna ordning är uppenbar för de flesta, dock inte för Erik Elmgren som i stället ställer den förmodligen retoriska frågan: Är det ökad statlig styrning Fastighetsägarna vill ha?

Om man med ökad statlig styrning menar att lagstiftaren säkerställer att hyresförhandlingarna ges en institutionell inramning, till exempel ett organ motsvarande Medlingsinstitutet på arbetsmarknaden, som skapar förutsättningar för en snabbare och mer konstruktiv förhandlingsprocess – ja, då är vi för ökad statlig styrning.

Hyresgästföreningens rädsla för att erkänna sin makt över hyresförhandlingarna bottnar naturligtvis i att de inte vill ta ansvar för konsekvenserna av sina förhandlingsframgångar: en hyresmarknad i kris.

Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev