Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Hyresgäster bör också ha rätt till rotavdrag

Hyreslägenheter drabbas sedan länge av orättvisa skatteregler jämfört med bostadsrätter och villor. Nu är det hög tid att rätta till den obalansen och ge olika boendeformer och de som bor i dem samma ekonomiska villkor.

Publicerad: 25 februari 2015, 10:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Skillnaderna mellan hyres- och bostadsrätter måste bort. Inför rotavdrag för hyresrätter.


Ämnen i artikeln:

HyresrätterSkatterBostäderAllmännyttan

REPLIK. I debattartikeln Hög tid ge hyrda bostäder samma villkor som ägda här i Dagens Samhälle tog nyligen Leif Jacobsson, Lars-Erik Lövdén och Lars Johansson, företrädare för SABO i olika positioner, upp problemet och orättvisan med dagens skatteregler som sedan länge drabbar hyresrätten, vår största boendeform. Bra så! Äntligen kliver förtroendevalda partivänner i S fram och vill vara med att driva frågan – främst Hyresgästföreningen har fått stå ganska ensamma.

Kommunpolitiker i de allmännyttiga bostadsföretagens styrelser verkar nästan helt vara omedvetna i frågan! Trots att det ju finns en gemensam utredning och ståndpunkt från SABO, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna (”Balanserade ekonomiska” villkor från 2010) om obalans i beskattningen mellan boendeformerna – också förslag på åtgärder.

Jag delar analysen och er slutsats att staten måste jämna ut de finansiella villkoren med mera. Obalansen om cirka 3 000 kronor per månad till nackdel för hyresrätten kompenserades tidigare av det investeringsstöd som alliansregeringen tog bort 2006, skriver ni. Men den orsaken och slutsatsen räcker dock inte. Kom ihåg att vi tidigare under decennier hade räntebidrag som var en mycket större utjämnande faktor för hyresrätten i förhållande till villaägarnas ränteavdrag.

Räntebidragen fasades ut slutligt för bara ett par år sedan; inget kom i dess ställe, men villaägarna fick förstås behålla sina ränteavdrag till samma värde. Skatteomläggningen på 1990-talet gav också hyresrätten nästan dubbelt så stor kostnadsökning i skattehänseende i jämförelse med en villa.

Därutöver har vi en frikostig möjlighet med rotavdrag som främst gynnar villor och fritidshus. Hyresrätten får ju som bekant inte en krona här. Cirka 70 miljarder tror jag har betalts ut i rotavdrag sedan det infördes 2008. En reform mest för att skapa vita jobb, i sak bra; något som dock hyresrätten och bostadsrätten sköter ändå! Momsintäkterna på rot-jobben är stora säger alliansen; betänk då hur mycket större de kunde varit om också hyresrätten fått rotavdrag.

Nuvarande rotavdrag tror jag också bidrar till att omsättningen/flyttbenägenheten från villan minskar bland äldre. Under regeringen Palme på 1980-talet hade vi ett bra rot-bidrag också för hyresrätten.

Här är de skarpa åtgärder jag nu vill se framöver:

Visst investeringsbidrag för hyresrätter (bra kvalitet och rimlig hyra); finns i flera EU-länder.

Rotavdrag till hyresrätten på samma sätt som övriga boendeformer.

Jämlik beskattning av hyresrätten i jämförelse med övriga boendeformer. Vid senaste socialdemokratiska partikongressen där jag var ombud fick min motion i frågan stöd – i socialdemokraternas politiska plattform står att ”neutralitet i beskattning av boendet ska uppnås”.

Insatser för bättre konkurrens i byggandet.

Dyra reformer kommer väl någon att gasta om? Njae, inte särskilt och villaboendet har ju alltid fått kosta. Ett tips: det lär finnas ackumulerat över 250 miljarder i uppskjutna reavinster från försäljningar av ägda bostäder. Vilken annan skatt kan man skjuta upp, till sådana summor? Ta hem mer av de medlen så löser sig mycket ekonomiskt. Nu måste det väl också vara ett gyllene läge att börja titta på den mycket rimliga tanken att ta bort ränteavdragen helt och hållet, något som allt fler lyfter fram.

Jag ser fram emot fler framstötar från er i SABO-världen, jag och några till trycker också på. Det är hög tid att det blir verkstad nu.

Alf Gillberg, kommunfullmäktiges ordförande (S) Uddevalla, tidigare utredare Hyresgästföreningen, hyresgäst Uddevallahem sedan decennier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev