Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Högre hyror och färre bostäder med Moderaterna

Mats Green (M) och Moderaterna valde för ett och halvt år sedan bort samverkan med Miljöpartiet. Nu gapas det högt med svepande argumentation, skriver Peter Eriksson och Emma Hult i sin slutreplik.

Publicerad: 4 december 2017, 09:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BostäderBostadsbyggandeBostadsbristenModeraternaMiljöpartietUlf Kristersson

SLUTREPLIK  Med Ulf Kristersson i spetsen lämnade Moderaterna de blocköverskridande bostadspolitiska samtalen för ett och halvt år sedan. Moderaternas krav på marknadshyror, slopat stöd till nya hyresrätter och vägran att trappa ner ränteavdragen var sannolikt det som fick Kristersson att lämna.

Sedan dess har Miljöpartiet drivit på för byggnation av fler bostäder. Vi har jobbat i kommuner, regioner och i regering för att få fart på byggandet. Resultatet är positivt. I år påbörjas rekordmånga bostäder och det är framförallt i MP-styrda kommuner som bostäderna byggs.

Regeringen har alldeles nyligen möjliggjort upp mot 30 000 nya bostäder i attraktivt läge i Stockholm genom ett avtal med Luftfartsverket som innebär att radarstationen i Bällsta flyttas. Det var under den tidigare moderatledda regeringen som Gottröra och Uppsala radaranläggningar lades ner och därmed orsakade de hinder för bostadsbyggande som regeringen nu har undanröjt.

I dagsläget har över 10 000 bostäder beviljats investeringsstöd, bostäder som kommer att bli till gagn för många hushåll när de har färdigställts. Moderaterna har däremot inte redovisat någon politik som möjliggör att även människor med lägre inkomster ska få någonstans att bo. Moderaternas ovilja att satsa skattemedel för att stödja åtgärder som gynnar de med lägre inkomster återkommer ofta. Däremot är de inte främmande för olika typer av subventioner som gynnar oss som har god ekonomi.

Regeringen har också sett till att Akademiska Hus bidrar med ungefär 28 000 nya bostäder, både för studenter och andra.

Regeringen stödjer också kommunerna i deras bostadsförsörjnings-ansvar. 199 kommuner får del av regeringens byggbonus på 1,8 miljarder kronor. I kommunerna har 73 372 bostäder getts startbesked under perioden 31 juli 2016 till 1 augusti 2017. För att få ta del av byggbonusen behöver kommunerna bland annat ha en aktuell översiktsplan och aktuella riktlinjer för bostadsförsörjning.

Vidare så har regelförenklingar genomförts och flera utredningar pågår i syfte att möjliggöra att fler bostäder byggs. En kommitté jobbar över flera år för att kontinuerligt leverera förslag som moderniserar byggreglerna.

Mats Green (M) och Moderaterna valde för ett och halvt år sedan bort samverkan med Miljöpartiet. Nu gapas det högt med svepande argumentation. Men de konkreta åtgärderna Moderaterna föreslår handlar om att minska det politiska ansvarstagandet för bostadsbyggandet. M vill att stöd till hyresrätter och kommuner ska tas bort och istället vill de återgå till en ordning där marknaden får sköta sig själv. Den politiken förde M under åtta år och det resulterade i en bostadskris där befolkningen ökade utan att bostäder byggdes i tillräcklig takt.

Under Kristerssons tid som partiledare har också Moderaterna gett besked om att de motsätter sig utbyggnad av höghastighetståg i Sverige. Det motverkar skapandet av 300 000 nya bostäder runt om i landet.

Peter Eriksson, bostadsminister (MP)

Emma Hult, riksdagsledamot (MP) och bostadspolitisk talesperson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev