Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Historisk dom ett steg framåt för hyresrätten

Svea hovrätt meddelade nyligen att Stor-Stockholms bostadsmarknad är en ort i lagens mening. Beslutet är ett steg mot en mer normaliserad hyresmarknad och det är bra för alla som i framtiden vill bo i hyresrätt.

Publicerad: 16 februari 2015, 10:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

HyresrätterHyresförhandlingarAllmännyttan

Svea hovrätt meddelade nyligen i ett historiskt beslut att Stor-Stockholms bostadsmarknad är en ort i lagens mening, vilket innebär att hyror i olika delar av denna marknad kan jämföras med varandra i syfte att avgöra rätt hyresnivå, det så kallade bruksvärdet. Detta är ett dråpslag mot en av Hyresgästföreningens mest högprofilerade och aggressiva ståndpunkter, nämligen att varje kommun utgör en egen bostadsmarknad och därmed ett eget hyressättningsområde.

För den vanliga stockholmaren framstår det som uppenbart att regionen är en (1) arbetsmarknad och en (1) bostadsmarknad. Kommungränserna är inget som stockholmarna bryr sig om i vardagen. Därför kan Svea hovrätts beslut framstå som en oförarglig självklarhet. Så är dock inte fallet. Detta har varit en av bostadshyres-marknaden mest inflammerade konflikter, där Hyresgästföreningen med näbbar och klor slagits för att varje kommun, oavsett storlek och läge, skulle ses som en isolerad bostadsmarknad, med sina helt egna hyror. Ett eget kommunalt hyressättningsreservat.

Ibland fick detta nästan komiska dimensioner som när hyresgäster på samma gata, och där kommungränsen gick mitt i gatan, fick olika hyror därför att de bodde i olika kommuner och tillhörde olika bostadsmarknader enligt Hyresgästföreningen.

Föreningens strategi bakom denna minst sagt omoderna syn på regioners funktionssätt, har varit att genom att isolera varje kommun så skulle man kunna ha ännu mer makt över hyresutvecklingen. Att hyresmarknaden blev obegriplig för den som inte är hyresexpert och dysfunktionell i stort var inget hinder för denna strategi – det blev istället ytterligare ett argument för medlemskap i Hyresgästföreningen.

Privata fastighetsföretagare har under lång tid argumenterat både politiskt och juridiskt för att denna anakronism måste avvecklas. Hyresrätten som upplåtelseform förtjänar en prissättning som kunderna förstår. Att nu Svea hovrätt entydigt slagit fast att Stor-Stockholm är att anse som en bostadsmarknad, öppnar för en hyressättning i regionen som hänger ihop och går att förklara för hyresgäster; i avvaktan på en politiskt beslutad liberalisering av hyressättningen, har nu parterna på hyresmarknaden möjligheten att hitta en marknadsbaserad modell som täcker in större delen av Stockholmsregionen.

På motsvarande sätt kan hyressättningen i andra storstadsregioner utvecklas till att bättre reflektera hyresgästernas efterfrågan och därmed bli mer förståelig och accepterad, än dagens kommunbaserade hyresstruktur. En sammanhängande hyressättningsstruktur för hela regioner kommer att stimulera en naturlig rörlighet bland de boende och också öka nyproduktionen på sikt.

Hovrättens beslut innebär ett steg mot en mer normaliserad hyresmarknad. Det är bra för alla som i framtiden vill bo i hyresrätt.

Christer Jansson, bostadspolitisk debattör Senior Advisor, Nordic Public Affairs

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev