Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

HGF måste ta ansvar för hyresrättens framtid

Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren fortsätter att hävda att hans organisation inte har ett veto i de årliga hyresförhandlingarna. Det är en hållning som varken gynnar nuvarande eller framtida hyresgäster. Vill han och hans organisation värna hyresrättens framtid, bör de ta ansvar för att få hyresförhandlingssystemet att fungera.

Publicerad: 2 juli 2018, 08:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

HyresförhandlingarHyresgästföreningen

I en tidigare artikel här i Dagens Samhälle beskrev vi brister i dagens hyresförhandlingssystem som, om de inte åtgärdas, kan försämra hyresrättens framtida utveckling. När vi träffar Hyresgästföreningen (HGF) i de årliga förhandlingarna om hur mycket den allmänna hyresnivån ska justeras saknas det såväl principer som anger vad justeringen ska grundas på som en oberoende instans att vända sig till om vi, som parter, inte lyckas komma överens.

Dessa brister har gett HGF ett de facto veto. Så länge vi inte accepterar den nivå som HGF erbjuder blir det ingen höjning. Förr eller senare måste vi därför ta den höjning som erbjuds. De tre senaste åren har dessa hyresförhandlingar i flera fall pågått tio månader eller mer. De årliga justeringar som följt av dessa så kallade förhandlingar har till och med varit lägre än inflationen, vilket innebär att hyresnivån har sänkts i reala termer. En sådan utveckling gör det svårt att på sikt klara såväl det löpande underhållet av befintliga hyresrätter som att avsätta kapital för att bygga nya.

I en replik hävdar HGF:s förhandlingschef Erik Elmgren att detta inte stämmer. Det är ett märkligt påstående. Resultatet av de årliga hyresförhandlingarna är ju enkelt att kontrollera. Det torde vara uppenbart att reala hyressänkningar inte är resultatet av förhandlingar mellan jämbördiga parter. Erik Elmgren vet bättre än de flesta att hyresnämnden inte är rätt instans att vända sig till med tvister om justeringen av den allmänna hyresnivån. Han vet också att Hyresmarknadskommittén inte fungerar i detta sammanhang.

Hyresgästföreningen måste ta sitt ansvar för att få hyresförhandlingssystemet att fungera. Om inte, måste lagstiftaren skapa den balans mellan parterna som hittills inte uppnåtts.

Louise Lindh, vd, Lundbergs Fastigheter

Maria Säterdal, vd, Växjöbostäder

Mikael Granath, vd, Willhem

Siv Malmgren, vd, John Mattson

Per Anders Hedkvist, vd, Signalisten

Sophia Mattsson-Linnala, vd, Rikshem

Stefan Ränk, vd, Einar Mattsson

Harald Classon, vd, Lennart Ericsson Fastigheter

Kristoffer Wilhelmsson, vd, Solporten

Louise Lindh, vd, Lundbergs Fastigheter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev