lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Halmstads skogsförvaltning får skarp kritik – ”Ingen ordning på någonting”

Publicerad: 27 maj 2022, 06:48

Redovisning av virkesförsäljningar är en punkt som får kritik i granskningsrapporten av Halmstads skogsförvaltning. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Hur Halmstads kommuns skogar tas om hand kritiseras i en revisionsrapport. Det finns brister i dokumentation, uppföljning, upphandling. Och politikerna har inte haft koll på hur skogen sköts.

Ämnen i artikeln:

Agenda 2030Senaste nyttSamhällsplaneringMiljöUpphandlingsarbete

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Med sina drygt 2000 hektar skog ligger Halmstad på femtionde plats på listan över kommunerna med störst skogsinnehav, visar Dagens Samhälles sammanställning. 

Men en granskningsrapport beställd av kommunens revisorer visar att skogen inte sköts på ett bra sätt, rapporterar Hallandsposten. 

Det praktiska arbetet med skogen sköts av en eller ett fåtal tjänstepersoner, vars arbete i sig inte får kritik men enligt revisorerna behöver fler personer vara inblandade i arbetet för att se till att inget går fel. Dessutom har skogsentreprenörer inte upphandlats enligt LOU och avverkningar och virkesförsäljningar har inte redovisats på ett tillräckligt bra sätt. 

Som Dagens Samhälle skrivit om anser experter att en långsiktig, politiskt beslutad, strategi för skogsförvaltning är viktig för att skogen inte ska misskötas. I Halmstad är det politiska ansvaret för skogen delat på två nämnder, fastighetsnämnden och teknik- och fritidsnämnden – men enligt granskningsrapporten har politikerna i nämnderna inte fått tillräcklig återkoppling kring skogen. 

– Vi ser det här som allvarligt. Politiken har delvis inte varit medveten om att man har skogen, säger kommunrevisionens vice ordförande Ann-Charlotte Westlund (M) till Hallandsposten.

Roland Malmenborn (M), ledamot i teknik- och fritidsnämnden, är upprörd:
– Det var det jävligaste jag har sett. Det är ingen ordning på någonting, säger han till tidningen.

LÄS MER: Så gör Täby för att ge skogen livskraft

LÄS MER: Piteås vind gröna omställningens motor – så baxades projektet igenom 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev