tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Hallå, har någon sett bostadsministern?

Både byggbranschen och de som drömmer om ett eget hem efterlyser en bostadsminister som verkar för att öka bostadsbyggandet på allvar. Det har vi inte idag. Bostadsminister Peter Eriksson (MP) verkar tvärtom ha tagit timeout från den bostadspolitiska debatten.

Publicerad: 30 maj 2018, 03:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) syns föga i debatten. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån//Arne Forsell/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

BostadspolitikBostadspolitikenStockholm

Bostadskrisens effekter blir allt tydligare. Boverkets senaste prognos pekar på att bostadsbyggandet i Sverige kommer att minska tydligt under 2018, vilket även SCB:s siffror för första kvartalet 2018 visar.

Det är tydligt att regeringens stora satsning i bostadspolitiken, byggsubventionerna på 11,3 miljarder, har blivit ett stort fiasko. Färska siffror från Riksdagens utredningstjänst visar att knappt fem procent av byggsubventionerna har betalats ut, inte en enda hyresrätt har byggts med byggstödet i Stockholm, där bostadskrisen är som störst. Med en blind tro på att byggsubventioner ska lösa den djupa bostadskris som råder i Sverige har regeringen avstått från att vidta nödvändiga åtgärder för att förkorta och förenkla byggprocessen.

Vi har idag en bostadsminister som börjar tvivla på den egna bostadspolitiken, eftersom det blir allt tydligare att den inte fungerar. Integration, jobb och tillväxt hämmas när regeringen vägrar att skapa förutsättningar för ökat bostadsbyggande. Högkonjunkturen må lindra vissa effekter för tillfället, men när sämre tider stundar kommer bostadskrisen effekter tydliggöras och innebära allvarliga konsekvenser.

Sveriges förutsättningar att vara ett företagarland som kan attrahera nya talanger och företagsetableringar hämmas idag av en bostadsminister som inte vill vidta några åtgärder för att göra något åt den dysfunktionella bostadsmarknaden. Bostadsminister Peter Eriksson (MP) menar att hans jobb är att sätta krav på kommunerna att bygga, men han är helt passiv när det gäller att ge kommuner rätt förutsättningar för att kunna bygga mer.

Grundproblemen på dagens bostadsmarknad kan enbart lösas genom reformförslag som förkortar och förenklar byggprocessen, skapar förutsättningar för att få fram mer byggbar mark och ökar rörligheten. Vi måste vara beredda att genomföra reformer som kapar år från planprocessen. Dessutom måste vi göra det enklare för fler att äga sitt boende - Sverige behöver en ny egnahemsrörelse. Både byggbranschen och de som drömmer om ett eget hem efterlyser en bostadsminister som faktiskt verkar för att öka bostadsbyggandet på allvar. Det har vi inte idag. Eriksson verkar tvärtom ha tagit timeout från den bostadspolitiska debatten.

Verkligheten har blivit statsminister Stefan Löfvens (S) största fiende. Om regeringens passivitet i bostadspolitiken fortsätter ytterligare en mandatperiod står vi inför en fördjupad kris på bostadsmarknaden, med omfattande negativa effekter på svensk tillväxt och konkurrenskraft.

Mats Green, bostadspolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev