tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Gör Riddarholmens fastigheter till bostäder

Med sjöutsikt och nära till det mesta vore statens fastigheter på Riddarholmen utmärkta för fler bostäder. Vi i Moderaterna uppmanar bostadsministern att använda underutnyttjade fastigheter som ägs av staten, skriver Joakim Larsson (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Publicerad: 7 november 2016, 10:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Peter Eriksson vill bygga vackra hus. M i Stockholm pekar därför mot Riddarholmens stiliga fastigheter.

Foto: Colourbox/Fredrik Hjerling


Ämnen i artikeln:

BostadsbristenStockholmBostadspolitik

Idag är Riddarholmen en outnyttjad plats som skulle kunna bli en av Stockholms främsta platser för bostäder. För att komma till rätta med dagens bostadsbrist behöver fler ta sitt ansvar. Moderaterna uppmanar därför bostadsministern att skapa fler bostäder genom att använda underutnyttjade fastigheter som ägs av staten. På så vis kan vi snabbt få fram fler bostäder genom att använda hus som redan finns.

Stockholms befolkning växer snabbare än någonsin. Vi ser idag hur människor måste tacka nej till ett jobb eller en studieplats i Stockholm för att de inte har någonstans att bo. Jobben och möjligheterna är fler i storstadsregionerna. Faktum är att det finns regionala skillnader för möjligheter till ett jobb. Många nyanlända hamnar i glesbygder med hög arbetslöshet vilket minskar möjligheterna för en god integration. Som landets huvudstad och tillväxtmotor ska Stockholm ta sitt ansvar och fortsätta utveckla en god arbetsmarknad. En förutsättning för det är att människor har någonstans att bo.

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) i Stockholms stad menar att bostadsbyggandet i Stockholm inte behöver några verktyg från staten, utan att kommunen själv har alla verktyg som behövs. Det är en tolkning av situationen som dessvärre saknar verklighetsförankring.

Idag uppger 250 av de 290 kommunerna i Sverige att de har bostadsbrist, delvis på grund av snåriga regelverk som står i vägen för en högre byggnadstakt. Bostadsministern har ett övergripande ansvar att se till att det byggs i hela landet, men Stockholm har många gånger andra förutsättningar och utmaningar, med exempelvis buller, strandskydd och många olika så kallade riksintressen. Här behöver kommunen hjälp av staten. Det behövs en långsiktig och tydlig plan för huvudstaden, men vi behöver också göra något här och nu.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) har, enligt statsministern, uppdraget att bygga – och bygga mycket. De få uttalanden som bostadsministern har gjort i bostadspolitiska frågor har dock handlat om att det ska byggas vackra hus.

Vi har föreslagit att regeringen, via Statens Fastighetsverk, tar ansvar för bostadsbyggandet genom att omvandla relevanta fastigheter som staten äger i Stockholm till bostäder. Med sjöutsikt och nära till det mesta vore statens fastigheter på Riddarholmen utmärkta för fler bostäder. Dessa hus är dessutom vackra, något som därmed borde falla bostadsministern lite extra i smaken.

Men staten äger fler fastigheter i centrala Stockholm. Vi vill därför uppmana stockholmare att höra av sig till oss med förslag på outnyttjade platser och fastigheter som kan utvecklas eller omvandlas till bostäder för fler.

Joakim Larsson, oppositionsborgarråd (M) i Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev