tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

”Fullt möjligt bygga mer och ta miljöhänsyn”

I Timbros värld tycks naturhänsyn ha tillkommit på pin kiv. De tycks mena att om kraven tas bort så öppnar sig en värld av möjligheter utan några nackdelar för klimatet, miljön, folkhälsan eller människors livskvalitet. Verkligheten är förstås en annan.

Publicerad: 14 mars 2016, 09:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är förstås möjligt – rentav avgörande – att ta miljöhänsyn och öka bostadsbyggandet, skriver Mattias Goldmann i en replik till Timbro.


Ämnen i artikeln:

BostadsbristenBostadsbyggandeMiljöBostadspolitiska samtalen

REPLIK. Statliga regleringar hindrar bostadsbyggande, skriver Timbros chefekonom Jesper Ahlgren i Dagens Samhälle 3 mars.

Av de 16 nationella miljömålen, som åtminstone sju av de åtta riksdagspartierna står bakom, är vi på väg att bomma 14.  Skyddet för naturvärdena har ett mycket brett stöd och i en allt mer stressad vardag blir de stadsnära områdena allt viktigare. Detta måste nu kombineras med att snabbt åstadkomma fler bostäder, och för detta fortsatta arbete är det värdefullt att tillåta sig en debatt utan skygglappar. Men Timbros förslag leder fel.

”Stopp för utbyggnaden av naturreservat”, som också delar av Moderaterna driver, betyder i klartext en fastlåsning i befintliga strukturer.

I stället bör vi få fram en samlad bedömning av vilka värden som är viktigast att bevara och var det sker bäst – säkert kan något gammalt reservat naggas i kanten eller rentav tas bort, men idiotstopp för nya försvårar den omställningen.

”Behovet av bostäder måste ibland få väga tyngre än bevarandet av natur i storstadsområden”, anger Timbro. Så är det förstås redan; det är för denna avvägning vi har politiker, tjänstemän och i sista hand domstolar. Floskler av detta slag försvårar en meningsfull debatt.

”För att situationen ska kunna förbättras på riktigt krävs dock att staten drar sig tillbaka.” Tvärtom behövs det i tider av svåra avväganden tydligare riktlinjer från staten, så att inte kommuner ställs mot varann som i dag. Timbro hyllar i sin debattartikel Moderaterna för sin avvägning, andra partier gör andra prioriteringar – och just detta arbete är grunden för en trovärdig, långsiktig politik.

”Grunden till problemet är den stora mängd statliga regleringar” påstår Timbro som helt vill ha bort regler för ”riksintresse, strandskydd, orörd mark, buller och fornminnen”.

Byggsektorn håller inte med, de vill inte ha laglöst land där det gäller att roffa åt sig mest, utan önskar smartare utformade regler som öppnar för mer byggande och bättre skydd av de värden vi sätter högt som samhälle.

Timbro gör också fel som likställer bostadstillgång med bostadsbyggande. I ena ändan av marknaden förblir många rum outhyrda eftersom det inte lönar sig att hyra ut och folk bor kvar i stora villor av skatteskäl.

En bidragande orsak är ränteavdraget som får oss att bo större än vi egentligen har glädje av eller råd med. I andra änden är framför allt unga utan egen bostad då hyreslägenheter är svårt att få tillgång till och tröskeln in till marknaden för att äga en bostad hög.

Det är förstås möjligt – rentav avgörande – att ta miljöhänsyn och öka bostadsbyggandet. Befintliga bostadsområden kan förtätas och nybyggnation på höjden premieras. För att det här ska bli verklighet är det i vissa fall färre regler som behövs – men inte den miljömässigt totala avreglering Timbro förespråkar.

I andra fall är det snarare hårdare statlig styrning som krävs, gentemot Nimby-syndromet där den som inte vill se en förtätning eller högre hus i sitt område har väldigt goda möjligheter att förhala eller förhindra etableringar som har starkt politiskt stöd och som klarar alla miljömässiga hänsyn.

En rimlig avvägning mellan samhällsmål, inklusive miljömål, och grannar som störs, av nybyggnation görs bättre av myndigheter och folkvalda politiker än av särintressen.

Samtliga sju partier i miljömålsberedningen (Sverigedemokraterna ingår inte), står bakom att miljömål ska skärpas och klimatambitioner tidigareläggas. I det läget hyllar vi Timbro för att lyfta fram det som inget respektabelt parti vill. Timbro må vara fel ute i sak, men det bidrar till en allsidig debatt.

Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev