lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Fria hyror ger rättvisare bostadsmarknad

Med en friare hyressättning som möjliggör högre hyror blir fler lägenheter tillgängliga. Andrahandsmarknaden som tidigare var svart och förbehållen de med rätt kontakter är i dag mer rättvis och öppen för fler. Det är rätt väg att gå.

Publicerad: 26 februari 2015, 11:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

De lediga lägenheterna i Stockholm blev fler när fri hyressättning infördes.


Ämnen i artikeln:

BostadsbristenModeraternaBostäderHyresrätter

REPLIK. Sedan hyresregleringen infördes 1942 har det mer eller mindre rått ett tankeförbud att problematisera kring effekterna av regler och lagar kopplat till bostadsmarknaden. För många människor innebär hyresregleringen i dag i stället svarta kontrakt, otrygghet och tjugoåriga köer. Ändå inställer sig SFS och SSCO i sin artikel Stoppa skenande andrahandshyror i Dagens Samhälle (24/2) till den miljöpartistiska bostadsministerns linje, som vill dra åt svångremmen ännu hårdare för de som inte har en bostad.

Det har varit tyst från bostadsministern sedan regeringen tillträdde, och förslag för att råda bot på en akut bostadsbrist har lyst med sin frånvaro fram tills nyligen. Bostadsministern uppmärksammar nämligen Alliansregeringens regelförenklingar som lett till att tiotusentals studenter nu kan hyra en bostadsrätt i andra hand eftersom bostadsrättsföreningen har mindre att säga till om och riskerna för den som hyr ut är mindre. Tongångarna är negativa, och man nämner bland annat ”skenande hyror”. Men att fler unga människor nu har en ärlig chans att få bostad verkar både ministern, SFS och SSCO missat.

Den reform Alliansen genomförde, som tillåter andrahandshyror motsvarande bostadskostnaden, har lett till ett kraftigt ökat utbud. Det är nämligen vad som sker när en prisreglering upphör i en hårt reglerad marknad – utbudet ökar. Och det ökade stort, i Stockholm mellan 20 och 25 procent beroende på vilken stadsdel man tittar på.

Och visst är det hedervärt att SFS och SSCO vill att hyror för innerstadslägenheter ska vara kraftigt subventionerade för studenter. Det är allmänt känt att även med goda intentioner kan man komma fram till fel slutsats. Men att säga att det utökade utbudet av bostäder drabbar unga människor som vill flytta hemifrån, det saknar giltighet när antalet lägenheter som hyrs ut blivit många fler.

Med en friare hyressättning som möjliggör högre hyror ökar utbudet. Andrahandsmarknaden som tidigare var svart och förbehållen de med rätt kontakter är i dag mer rättvis och öppen för fler. Det är rätt väg att gå.

Att SFS och SSCO vill tillbaka till ett system där endast ett fåtal privilegierade har möjlighet att ha förstahandskontrakt, och den stora massan tvingas tillbaka till otrygghet i en bostadskö som är längre än studietiden är anmärkningsvärt. Den sista planekonomin i Sverige, bostadssocialismen, behöver luckras upp och förenklas så att fler unga får tak över huvudet och kan fokusera på att forma sig en bättre framtid.

Lösningen på problemet är då inte fler regleringar och steg bakåt mot en dysfunktionell andrahandsuthyrning. Vi måste tvärtom bryta tankeförbudet och våga prata om de negativa effekter hyresregleringen har på bostadsmarknaden. De ministegen i rätt riktning Alliansregeringen tog måste vi fortsätta med. Det vill både branschen, Bokriskommittén, ledande forskare på området och vi i Moderata Studenter.

För när man tänker efter – varför är det aldrig brist på mat, bilar eller huvudvärkstabletter men alltid brist på bostäder? Sveriges mest reglerade marknad råkar också vara den som fungerar allra sämst. Därför behöver vi inte fler regler, utan färre.

Benjamin Dousa, Vice ordförande, Rinkeby-Kista Stadsdelsnämnd

Jesper Skalberg Karlsson (M), riksdagsledamot och ledamot i Moderata Studenters riksstyrelse

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev