Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Framtidens hyresgäster måste få bo modernt

Fastighetsförvaltning bör ses som något långsiktigt där framtida hyresgästers behov också tas med i beräkningen.

Publicerad: 7 augusti 2014, 12:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BostäderInfrastrukturinvesteringarBostadsbyggande

REPLIK. Botkyrkabyggens VD Ulf Nyqvist föreslår i Dagens Samhälle den 1 juli att renoveringsnivån ska bestämmas tillsammans med dagens hyresgäster runt ”köksbordet”.

Kan säkert kortsiktigt underlätta en förhandling, men fastighetsförvaltning ska ses som något långsiktigt, där framtida generationer hyresgäster alltid måste finnas med i planeringen. Att göra en alltför slimmad renovering kommer snabbt att visa minusposter i utfallet av framtida driftkostnader.

Att inte ta tillvara möjligheterna för ombyggnad av gamla mekaniska ventilationssystem till moderna, kanske kopplade till nyinstallerad lokalproducerad geotermisk värme, vore att missunna framtida hyresgäster möjligheten till lägsta möjliga driftkostnader. Dessutom måste alla hjälpas åt att förbruka minsta möjliga energi för vårt boende, vilket vi inte gör med bevarande av gammal teknik i våra fastigheter.

Vi måste även ta med i våra kalkyler hur våra kreditgivare värderar vårt samlade fastighetsbestånd, vilket är avgörande för finansieringen av våra framtida renoveringar. Att kunna visa upp ett solitt bestånd med framtidsanpassade renoverade fastigheter, kan bli direkt avgörande på en framtida kreditmarknad.

En marknad där vi i allmännyttan måste vara beredda att tävla om de fördelaktigaste finansieringsvillkoren på marknadens villkor. Ett avgörande villkor är att vi även i framtiden kan fylla våra fastigheter med långsiktiga, seriösa hyresgäster.

En möjlighet som blir klart bättre om vi kan erbjuda en modern standard anpassad för framtida generationer hyresgäster.

Leif Bergmark, Ordförande i Bostadsstiftelsen Signalisten i Solna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev