Stadsbyggnad
Forskaren: ”Gaturummet är till för människor”
Publicerad: 28 juli 2022, 11:46
Alexander Ståhle är doktorand i stadsbyggnad vid KTH Foto: Shutterstock / Dan Coleman
Offentlig mark blir allt mer attraktiv för privata företag att använda. Men hur morgondagens gaturum ska se ut finns det delade åsikter om.
Antalet ansökningar om upplåtelse av Stockholms stads mark har ökat från 5 820 till 6 934 ansökningar per år från 2017 till 2021, rapporterar Dagens Nyheter.
En av de privata aktörerna som vill utnyttja offentlig mark är infrastrukturbolaget iBoxen, där Markus Trautmann är kommunikationschef. Företaget arbetar med att ta fram infrastruktur för leveransboxar och räknar med att ha 2 000 boxar i uppemot 65-70 kommuner runt om i landet till årsskiftet.
– Ambitionen är att etablera en infrastruktur i hela Sverige, säger Markus Trautmann.
Men det är svårare i vissa städer än andra. I Stockholm är det få privata aktörer som äger marken på gatorna. Därför måste företag som iBoxen hyra mark av kommunen för att kunna ställa upp sina lådor.
LÄS MER: Elsparkcyklar förbjuds på gångbanor – ”slutlekt”
I Helsingborg ser det annorlunda ut. Där finns privata företagsytor på gatan intill fasaderna.
Oscar Grönvall, trafikchef i Helsingborg stad, förklarar att man försöker hitta privat fastighetsmark för företag som är intresserade av att bygga infrastruktur i gaturummet.
– Vi har postboxar och kajakuthyrning som har byggts på fastighetsmark. Men idag finns det inget sådant på kommunal mark, säger Oscar Grönvall och fortsätter.
– Vi tror att idéer med liknande lösningar som brukar gaturummet kommer bli vanligare, men vi vill se till att hitta lösningar på privat mark.
Kommunens mark ska vara för allmänheten i stort, men på centrala delar i staden har Helsingborgs energibolag, Öresundskraft, satt upp laddstolpar för allmänt bruk, på allmän mark.
– Där gör vi ett försök med en elbilspool i staden, säger Oscar Grönvall.
Alexander Ståhle har doktorerat i stadsbyggnad på KTH och är partner på Spacescape, en organisation som jobbar med att stötta stadsbyggnadsprocesser. Han är mer restriktiv mot privatiseringen av gaturummet.
– Jag tycker generellt att man ska låta all typ av privat användning av mark göras på privat mark. Det gäller allt från postlådor till laddstolpar.
LÄS MER: Lista: Här är laddstolparna flest – stora skillnader
Han förklarar att gatorna inte byggdes för varor eller bilar.
– Gaturummet är inte till för förvaring av saker. Det är till för människor.
Ståhle menar att postlådor är en ganska lätt infrastruktur, så det gör ingen större skada. Värre är det med kommuner som satsar på laddstolpar.
– Laddstolpar är väldigt dyrt att bygga. Dessutom permanentar man en ohållbar användning av gaturummet, det vill säga förvaringen av bilar, förklarar han.
Han rekommenderar kommuner att ha som policy att få bort all typ av privat användning av offentlig mark.
Istället tycker han att kommunerna ska använda gaturummet för rekreation och klimatanpassning.
– Vi behöver mer grönska för att temperatur ska utjämnas, vi behöver mer plats för stadsliv och rekreation. Gatorna måste bli trevligare att vistas på.
LÄS MER: KTH-forskare vill göra gator mänskliga: ”Annars hamnar vi hopplöst efter”