Stadsbyggnad
Forskare vill lösa ”bortglömt problem” – ber kommunerna om hjälp
Publicerad: 9 november 2021, 12:19
Bättre samordning minskar problemen med byggtrafik och gör städer mer hållbara och attraktiva, menar forskarna bakom verktyget ”Störningsfri stad”. Foto: Helena Landstedt/TT, Thor Balkhed, ,Linköpings universitet
Byggtransporter är ett bortglömt problem som skapar trafikkaos och spyr ut föroreningar. Forskare har tagit fram verktyget ”Störningsfri stad” som ska ska minska problemen och förbättra samordningen – nu ber de kommunerna om mer data för att förbättra prototypen.
Byggtransporter har en väldigt stor påverkan på miljön, men också på hur vi upplever staden. Det sa Anna Fredriksson, forskare inom stadsutveckling och logistik på Linköpings universitet, nyligen under Dagens Samhälles konferens ”Framtidens stadsutveckling”. Häften av godstransporterna i städer är byggrelaterade och byggtrafiken står för 10–15 procent av transportsektorns utsläpp.
Trafikproblemen som skapar störningar och irritation i trafiken beror delvis på att en stor del av leveranserna kommer ihopklumpade på morgonen.
– Vilka är det annars som kör mellan 07 och 09 på morgonen? Jo, alla andra trafikanter i staden. I stället för att smeta ut byggtrafiken under dagen kommer den när alla andra vill köra och det bidrar till det stora problemet med köer och liknande, säger Anna Fredriksson.
Bättre samordning mellan kommun, byggherrar och entreprenörer behövs, enligt Anna Fredriksson och kollegan Linnea Eriksson, som forskar om mobilitet, aktörer och planering på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI). Ofta pågår flera olika projekt samtidigt i en stad, vilket skapar kaskadstörningar som ytterligare förvärrar situationen.
Problemen inträffar under det så kallade planeringsgapet – perioden mellan detaljplanering och slutresultat. Denna kan pågå i flera år och präglas ofta av tillfälliga lösningar och dålig samverkan inom kommunen, enheter och avdelningar som planerar var för sig utan att prata med varandra. Här finns förbättringspotential, tycker forskarna.
– Det går att planera även om vi inte vet exakt hur saker och ting kommer att se ut. Man kan ändå se vissa flöden och i viss mån planera för den här perioden. Man kan synliggöra effekterna på olika sätt för att visa vad mellanperioden innebär. Då är det viktigt att den interna samverkan inom kommunen fungerar så att man kan samverka med entreprenörer och byggherrar, säger Linnea Fredriksson.
”Störningsfri stad” ska bli ett stöd för kommunerna när byggen planeras, vilket Dagens Samhälle rapporterat om tidigare. Verktyget visar hur olika scenarier påverkar trafiken och förutspår var köer och förseningar kan uppstå. Men forskarna behöver mer data och vill att kommuner hör av sig.
– Med tanke på de 18 000 byggprojekt som pågår samtidigt i Sverige borde jag kunna ha data från flera hundra, eller flera tusen, projekt. Men det har jag inte eftersom det i dag inte samlas in någon data på det sättet. Vi behöver data för problematisering, för kommande projekt och för uppföljning, säger Anna Fredriksson.