Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

”Fler måste ha råd med nybyggda bostäder”

Kritiken mot de senaste årens regeringar har varit hård från bostadsbranschen. Antingen görs det inget för att få igång bostadsbyggandet, eller så görs det för lite med fel fokus. Det är lätt att hålla med, men vi inom bostadsbranschen har anledning att vara självkritiska. Vi borde också göra mer och bidra på ett bättre sätt.

Publicerad: 28 maj 2015, 07:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Bostadsbranschen måste ta ett större ansvar för bostadskrisen, anser Anders Lago.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

BostadsbyggandeByggkostnaderBostadsbristen

Dagens bostadsproblem är besvärande lika de vi hade för hundra år sedan. Då som nu ökar trångboddheten och inneboendet. Och då som nu var urbaniseringen kraftfull och bostadsbyggandet kraftlöst. I modern tid kom den stora brytpunkten för bostadspolitiken i början av 90-talet. Den sociala bostadspolitiken revs sten för sten: stöd till nyproduktion slopades, andelen hushåll med bostadsbidrag minskade markant och allmännyttans roll har urholkats. Även om flera av förändringarna var nödvändiga följdes det inte av något nytt. Behovet av en bred kommission för att ta fram en ny social bostadspolitik är därför skriande.

En social bostadskommission behöver bland annat titta på hur kommunerna kan bedriva markpolitik för att stimulera vettiga bostäder till vettiga priser, se över hela skattepaketet på bostäder (bland annat fastighetsskatt, flyttskatt och byggmoms) och utveckla stödet till enskilda hushåll.

Men regeringen och kommunerna kan inte göra allt. Även vi inom bostadsbranschen behöver bidra bättre. Det gäller särskilt byggandet av bostäder till vettiga priser. De senaste åren har det generellt sett varit hårt fokus på att bygga bostäder i attraktiva lägen. Men bostadslösningar som fler människor kan efterfråga har i stort sett lyst med sin frånvaro.

HSB är i dag Sveriges största hyresvärd och har byggt omkring 500 000 bostäder sedan starten för snart 100 år sedan. Men det räcker inte. Vi måste göra mer. HSB kommer därför satsa på nya lösningar som vänder sig till hushåll med genomsnittsinkomster. Med fokus på läge och ökad standardisering kan vi skapa stordriftsfördelar och samtidigt förenkla processer inom projektering och byggnation. Vår ambition är att sänka byggkostnaden rejält på detta sätt.

Det finns ett fåtal liknande satsningar på marknaden, men problemet är att det inte byggs i tillräcklig omfattning. HSB:s satsning handlar dock inte om några småskaliga symbolprojekt. Det är en rejäl breddning av erbjudandet för att fler hushåll ska ha råd med nyproducerade bostäder.

Vissa menar att ett mer standardiserat byggande automatiskt blir sämre. Men de hus som HSB byggde på 40- och 50-talen hade standardiserade lösningar i form av till exempel fönster, dörrar och trappuppgångar. Och dessa hus är i dag mycket uppskattade av de boende.

Vi är många som har ropat till politikerna om att skapa bättre förutsättningar för att bygga vettiga bostäder till vettiga priser. Och förutsättningarna är naturligtvis viktiga. Om inte kommunerna bedriver en smartare markpolitik, staten ser över skatterna på bostäder och utvecklar stödet till enskilda hushåll ser det mörkt ut för bostadsförsörjningen. Men om bostadsbranschen samtidigt inte gör sitt yttersta för att kapa kostnader och pressa priserna blir det becksvart.

Vi inom bostadsbranschen måste bli bättre på att hitta smarta lösningar som gör att fler människor har råd med dagens nybyggda bostäder. Annars brister vi inte bara i vårt ansvar, kritiken mot politikerna framstår dessutom som besvärande ihålig. Och det vore förödande för möjligheterna att tillsammans arbeta för att fler människor ska hitta någonstans att bo.

Anders Lago, förbundsordförande HSB

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev