måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Fi: Därför kom vi in i Vilhelmina

På ett halvår lyckades Feministiskt Initiativ i Vilhelmina gå från 0 till 4 procent, och har nu ett mandat. Förklaringen är en mångårig pyrande ilska i bygden, skriver Monica Nilsson (Fi).

Publicerad: 12 september 2018, 19:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Byarna runt Vilhelmina krymper stadigt och det finns, enligt debattören, ett missnöje med de styrande riksdagspartierna Foto: Tommy Sjöberg, Mostphotos


Ämnen i artikeln:

Feministiskt initiativGlesbygdLandsbygdFeminism

Feministiskt initiativ i Vilhelmina startade upp verksamheten så sent som i mars detta år.

Efter besök av partiordförande Gudrun Schyman och Anneli Nordström, tidigare kommunalråd i Vilhelmina, i december 2017 med många intresserade åhörare, samlades vi som kände ett behov att förnya politiken åter i februari. Där och då bestämdes att starta kommunföreningen.

Det gick över förväntan. Feministiskt initiativ tappade sitt tidigare mandat i Umeå, men vann ett i Vilhelmina, vilket därmed är partiets enda i Västerbotten.

Varför kände väljarna i Vilhelmina så starkt för vår politik att vi kom in i fullmäktige redan vid första valet?

Svaret kan vara ett långvarig patriarkaliskt styre där den urbana normen blivit allt mer gällande.   Det finns en pyrande ilska i de en gång i tiden stora byarna runt om tätorten. De har sakta men säkert avfolkats när jordbruken lagts ner och statens hårdhänt omhändertagit skog och mark från privata markägare.

Vi har skickat många miljarder till statskassan per år från Vilhelmina men får bara ett litet bidrag tillbaka, oavsett vilket av det hundraåriga partierna som innehaft makten. Vi vill behålla en betydligt större del av de intäkter som skickas till statskassan.

Vilhelmina har under många år tagit emot flyktingar som gett extra pengar till kommunkassan. Dessutom behöver kommunen få många fler som bor här. Varje individ som väljer att stanna kvar och börja ett nytt liv är behövd och borde få känna sig behövd. Rädslan för det hat som försöker förmörka vår omgivning är skrämmande och lockar de som tycker det är häftigt att vara skrämmande.

Feministiskt initiativ är det enda parti som tar min och andras mänsklighet på allvar, vi är alla sammanbundna med naturen och vill skapa ett samhälle som ser och omfamnar alla människor. Mänskliga rättigheter ska inte bero på var du bor, eller var du kommer ifrån.

Ett sjukvårdssystem som alla kan lita på saknas idag. Akutsjukvårdsplatser bara försvinner och vårdpersonalen sliter ihjäl sig med urusla villkor. Feministiskt initiativ har en plan på hur sex timmars arbetsdag kan fasas in för befolkningen.

Blivande föräldrar i vår kommun tvingas köra i timmar på krokiga och dåliga vägar för att komma till förlossningen oavsett väder och vind. Det borde vara varje kvinnas mänskliga rättighet att få känna trygghet inför att bli gravid och veta att barn och mor får den bästa vården vid förlossningen.

Jag, som är förstanamn på kommunlistan, har tidigare varit i kommunpolitiken ett par mandatperioder för Vänsterpartiet , och är därför redan känd i bygden. Inez Abrahamsson på rikslistan är känd som gles- och landsbygdskämpe.

Att vi båda redan är kända har stor inverkan på valresultatet. Vi kommer att förvalta det mandat som tilldelats oss med största respekt och allvar. Vi är oerhört stolta och ödmjuka för det förtroende som givits Feministiskt initiativ i Vilhelmina.

Monica Nilsson, Feministiskt initiativ, Vilhelmina

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev