söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Fastighetsägarna varnar: ”Ombildningar kan gynna kriminella”

Publicerad: 31 augusti 2021, 11:01

”De som framför allt har ekonomiska möjligheter att köpa sin bostad är de kriminella”, menar Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna. Foto: Sofia Sabel

Om hyresrätter i utsatta områden ombildas till bostadsrätter kan de köpas av kapitalstarka kriminella som då befäster sin makt, varnar Fastighetsägarnas näringspolitiska expert.

Ämnen i artikeln:

BostäderBrottslighet

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


När Göteborgs stad ska försöka få bort sex bostadsområden från Polismyndighetens lista över särskilt utsatta områden är en pusselbit att hyresrätter ska ombildas till bostadsrätter. Tanken är att områdena blir mer stabila om invånare som får det bättre ställt och vill köpa en bostad har möjlighet att bo kvar.  

LÄS MER: ”Ingen naturlag att många ska bo i utsatta områden”

Men nu varnar Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna i Göteborg, för en alltför snabb ombildning av hyresrätter till bostadsrätter i särskilt utsatta områden, där kriminella har stor makt.

– De som framför allt har intresse av och ekonomiska möjligheter att köpa sin bostad är de kriminella. De kan ta över bostadsrättsföreningar och få fria händer att hantera fastighetens tillgångar. Det finns exempel på bostadsrättsföreningar som kapats och plundrats och där de boendes skydd har visat sig vara svagt, säger Christina Heikel.

Hon anser att den negativa utvecklingen i de särskilt utsatta områdena måste vändas innan det kan bli dags att ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Och en åtgärd för att skapa större trygghet är att fastighetsägarna ser till att de som bor i lägenheterna har rätt att göra det.

– Det är väldigt viktigt att arbeta mot oriktiga hyresförhållanden, men det kan man inte göra om man inte äger fastigheten, säger Christina Heikel.

Såväl privata som allmännyttiga bostadsbolag har också möjlighet att vräka hyresgäster som ägnar sig åt kriminell verksamhet i sina bostäder.

– Det är svårare att göra det än vi hyresvärdar skulle önska, men verktyget finns. Det är däremot osannolikt att det skulle ske i en bostadsrättsförening där de kriminella styr, säger Christina Heikel.

Hon framhåller de allmännyttiga bostadsbolagens centrala roll i en fysisk och social upprustning av de utsatta områdena. Men även privata fastighetsägare är verksamma där. 

– Vi är också en del i arbetet med att vända utvecklingen och vi vill göra vad vi kan för att inga områden ska klassas som särskilt utsatta år 2025.

Christina Heikel tvivlar dock på att målet kommer att nås på utsatt tid.

– Chansen att lyckas är liten, utvecklingen går tyvärr åt fel håll. Därför är det viktigt att politikerna gör rätt saker. Om man inte använder det verktyg som bostadsbolagen faktiskt är blir det svårare att lyckas.

 LÄS MER: Segregation: Polisens utpekanden sätter press på politikerna. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev