fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

”En del spelar så rutorna skallrar”

Publicerad: 16 juli 2021, 10:58

Kommunalråden Jonny Jones (C) och Stina Munters (C) i två små kommuner drabbade av ljudterror.

Avstängda gator och väktare – för kommunpolitiker är störningarna ett återkommande och svårlöst problem. Både invånare och näringsidkare drabbas.

Ämnen i artikeln:

PolisenUngdomarTrafik

TT

Torbjörn Tenfält


 

– När de spelar som värst i sina bilar håller man tummarna för att det ska bli dåligt väder, säger kommunalrådet Stina Munters (C).

Avstängda gator och inhyrda väktare finns bland de motåtgärder som kommunpolitikerna i Vansbro diskuterar för att komma till rätta med den störande musiken från epa-traktorer och raggarfordon.

– Det finns många saker man kan göra, frågan är vad man vill göra. Att stänga av ett samhälle är ingen bra lösning eftersom de allra flesta invånare ju sköter sig, säger kommunstyrelsens ordförande Stina Munters.

LÄS MER: Så kan kommuner få bukt med störande ljud 

Trafikförbud råder under natten på två gator i centrala Vansbro. Men effekten är diskutabel; näringsidkarna protesterar och ekipagen med kraftfulla störande ljudanläggningar flyttar sig till andra platser.

I sommar har förslag väckts om att kommunen ska anlita väktare, men Stina Munters ser inte heller det som en bra lösning.

– Vi har ingen budget för att ta in vaktbolag. Ska vi göra det måste vi ta pengar från någon frivillig verksamhet, till exempel föreningsbidragen.

Det finns en polisstation i Vansbro men servicen där är begränsad och patrullerande poliser utgår från andra stationer i regionen. Den polis som har särskilt kontaktansvar för Vansbro finns på stationen i Malung-Sälen. 

– Polisen kommer hit och hjälper oss, men så fort det händer något allvarligt någon annanstans måste de dra vidare. Vi vill gärna att polisen är mer på plats – men om de är här oftare, är det då verkligen det här vi vill att de ska hålla på med? 

Stina Munters framhåller att det som behövs är förebyggande arbete för att får ungdomarna och de unga vuxna att förstå vilka allvarliga konsekvenser deras agerande får. Samtal förs med både föräldrar och skola, men det är svårt att påverka attityder och särskilt svårt är det att nå de unga vuxna.

– Vi vädjar till vårdnadshavarna att prata med sina ungdomar om att det här inte är ett okej beteende. Just nu känns det lite hopplöst. Vi har företag som går bra och behöver bygga fler bostäder centralt för att folk ska kunna flytta hit. Men om inte de som bor här idag får nattro blir det inte så attraktivt att bygga. 

Stina Munters har en hel del kontakter med politiker i grannkommunerna för att få perspektiv på problemet. Hennes partikollega Jonny Jones (C), kommunalråd i Rättvik, är också bekymrad över utvecklingen.

– Åkt runt i bilar och spelat musik har vi väl alla gjort, men ljudnivån har blivit så mycket högre de senaste åren. Idag spelar de ju så det dånar, säger han.

Även i år är det stora motorevenemanget Classic Car Week, som varje sommar hålls i Rättvik, inställt på grund av pandemin. Jonny Jones befarar att det ändå kommer dra till sig epa-traktorer och raggare med kraftfulla ljudanläggningar.

– En del spelar så rutorna skallrar. Det är viktigt att få ungdomar att förstå att om de får böter och hamnar i belastningsregistret så kan det skapa problem för dem i framtiden, säger han. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev