söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Elva Alingsåspolitiker åtalas för tjänstefel

Publicerad: 27 januari 2023, 14:45

Elva politiker i den före detta byggnadsnämnden i Alingsås åtalas för tjänstefel. Foto: Maxim Thoré

Elva kommunpolitiker i Alingsås åtalas för tjänstefel efter att de utfärdat ett felaktigt bygglov, rapporterar SVT Väst. En utredning visade att 80 procent av de byggnadslov som politikerna beslutat om var felaktiga.

Ämnen i artikeln:

ByggreglerPlan- och bygglagen

I oktober 2021 godkände den dåvarande stadsbyggnadsnämnden i Alingsås bygglov för en 400 kvadratmeter stor strandvilla, trots att tjänstemännen tydligt sagt nej.

Nu åtalas de elva politikerna från Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna i stadsbyggnadsnämnden för tjänstefel. Två politiker från Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverade sig mot bygglovet och åtalas därför inte.

– Det krävs mycket för att man ska tycka att det är frågan om ett tjänstefel. Men det är ett sånt anmärkningsvärt steg från detaljplanen så att jag menar att det är frågan om det här, säger åklagare Martin Svensson till SVT.

Stadsbyggnadsnämnden upplöstes senare av kommunstyrelsen, och en utredning visade att 80 procent av de bygglov den fattat beslut om var felaktiga. Samtliga av de åtalade förnekar brott.

Bygglovet för strandvillan i fråga hävdes senare av Länsstyrelsen efter en överklagan.

TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev