Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Dyrare kommunhus i Nykvarn – billigare i Växjö

Publicerad: 16 december 2020, 10:55

Nykvarns kommun hyr in sig på 4 000 kvadratmeter för cirka 7 miljoner kronor om året.

Foto: Gatun Arkitekter

Det nya kommunhuset i Nykvarn blir 22 miljoner dyrare, trots att kommunen endast är hyresgäst.


Ämnen i artikeln:

Byggkostnader

Det är Samhällsbyggnadsbolaget som står för bygget av Nykvarns nya kommunhus. Kommunen hyr in sig på 4 000 kvadratmeter för cirka 7 miljoner kronor om året. Ändå finns nu en post på 22 miljoner kronor för bygget i Nykvarns budget för 2021. Det rapporterar Länstidningen i Södertälje.

”Kontorshusets lokaler, som vi har skrivit hyresavtal på, håller inte de krav som åligger en myndighet varför vi har budgeterat en kostnad för detta under 2021”, skriver kommundirektör Frida Nilsson i ett mejl till tidningen.

Huset måste uppfylla myndighetsstandard när det gäller säkerhet, arkiv och it. Nykvarns kommun har valt att själv stå för kostnaderna för anpassningarna, i stället för att få höjd hyra.

Samtidigt meddelar Växjö kommun att kostnaden för den byggnad som ska inrymma en ny station och ett nytt kommunhus har sjunkit. Det är Skanska som bygger.

– Jag är mycket glad över att vi, tillsammans med vår partner, arbetat med de ökade kostnaderna som tillkom efter kontraktsskrivningen på 585 miljoner. Nu ser vi till att kostnadsutvecklingen håller i sig, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Den nya prognosen pekar mot en kostnad på 588 miljoner kronor, en minskning med 8,8 miljoner sedan den förra prognosen. Skälet är bland annat att arbetet med ytterväggarna och fasaden har gått bättre än förväntat.

Nya kommunhuset väntas stå klart i maj 2021. Stationen ska öppna i augusti nästa år.

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Byggkostnader

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev