Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

”Detta bostadskaos kan inte vara svenska modellen”

Den svenska modellen, inte minst i näringslivet och på arbetsmarknaden, brukar kännetecknas av teknikutveckling, kompetensutveckling, innovationsförmåga och kraften att lämna det gamla bakom sig och i stället satsa på något nytt, skriver Fastighetsägarna i en replik till SABO:s vd.

Publicerad: 24 maj 2016, 08:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BostadspolitikBostadsbyggandeHyresrätterBostadsbristenDags för fria hyror?

REPLIK Kurt Eliasson, SABO, skriver i sin debattartikel (19/5) att ”de som anser att marknadshyror är enda lösningen har alltså mycket kvar att bevisa – speciellt om de säger sig företräda en lösning som skulle revolutionerna svensk bostadsmarknad”.

Eftersom ingen seriös aktör i den bostadspolitiska debatten någonsin har hävdat att ”marknadshyror” skulle vara ”enda” sättet att ”revolutionera” den svenska hyresmarknaden, så kan någon undra stillsamt varför Eliasson ägnar tid åt att argumentera mot denna bostadspolitiska halmgubbe.

Svaret finns något längre ner i artikeln. Han tillägger nämligen avslutningsvis att marknadshyror är ett hot mot den ”svenska modellen”. Därmed är det nog tänkt att diskussionen ska upphöra. Att ifrågasätta den svenska modellen vore onekligen olämpligt. Att förorda en friare hyressättning blir närmast en form av bostadspolitiskt landsförräderi. SABO:s och Hyresgästföreningens roller kan säkerställas.

Men vem har egentligen bevisbördan för vad, vem har mycket kvar att bevisa? De som försvarar ett system som kraschat eller de som förordar gradvisa förändringar av det misslyckade systemet?

Alla experter och expertorgan, nationella och internationella – nu senast EU-kommissionen, pekar på behovet av att ersätta den nuvarande hyresregleringen med ett hyressättningssystem som tar hyresgästernas efterfrågan på större allvar. Det är självklart att ett sådant nytt, friare system måste erbjuda hyresgästerna ett fullgott konsumentskydd. I annat fall kommer hyresrätten inte att vara en attraktiv upplåtelseform, vilket alla fastighetsägare är i hög grad beroende av.

Alla övriga prisregleringar som tillsammans med hyresregleringen infördes i samband med andra världskriget är avvecklade. Det råder också en bred politisk enighet om att prisregleringar generellt sätt är skadliga för den ekonomiska utvecklingen. Därför införs inte fler.

Detta system har aktivt bidragit till att Sverige är mitt uppe i en mycket allvarlig bostadskris. Över en halv miljon människor står bara i Stockholms bostadskö. Svarthandeln med hyreskontrakt når nya rekordnivåer. Var fjärde person mellan 20 och 39 år uppger att bostadssituationen satt stopp för livsplaner. Den ekonomiska utvecklingen i Sverige hotas. Om detta kan vi läsa snart varje dag.

Detta bostadskaos kan inte vara den svenska modellen. Den svenska modellen kan inte vara att slå vakt om det som inte fungerar längre. Den svenska modellen, inte minst i näringslivet och på arbetsmarknaden, brukar i stället kännetecknas av teknikutveckling, kompetensutveckling, innovationsförmåga och kraften att lämna det gamla bakom sig och i stället satsa på något nytt. Det är den svenska modell jag tror på.

Tänk om Kurt Eliasson hade skrivit något positivt om nödvändiga förändringar i ett uttjänt system, i stället för att envetet och med krampaktiga argument slå vakt om den modell som för länge sedan så uppenbart har passerat sitt bäst-före-datum.

Då hade Sveriges bostadssökande kunnat ha visst hopp inför framtiden. Nu får de nöja sig med att se Eliasson ge sig på halmgubbar.

Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev