Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Det byggs skandalöst lite hyresrätter i Stockholm

Hur kan vi öka takten på byggandet i Stockholm och hur får vi ut mer bostäder på marknaden? Bristen i dagsläget är tillgången på kommunal byggbar mark. Där sitter politikerna på det yttersta ansvaret och om de verkligen vill så kan det byggas betydligt fler bostäder än i dag.

Publicerad: 1 september 2014, 03:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BostadsbyggandeBostäderHyresrätter

Peter från Halmstad högutbildad inom IT fick ett bra jobb på ett av Stockholms IT-företag: ”Det är fruktansvärt jobbigt att bo superdyrt i andrahand på kortidskontrakt. Jag har inte råd med en bostadsrätt. Jag funderar på att flytta hem igen trots att jag har ett kanonjobb”.

Julia, färdigutbildad inom medicin i London, erbjöds jobb på KI: ”Jag tackade nej till jobbet jag ville ha för jag hittade ingen bostad som låg på rimligt avstånd med rimlig hyra”.

Unga framåtsträvande människor som skulle bidra till en fantastisk utveckling i Stockholm funderar på att flytta härifrån eller inte komma hit alls. Risken är stor att Stockholm kan tappa farten och förlora sin framåtanda till förmån för andra städer i Sverige och Europa. Peter och Julia visar på Stockholms största problem  idag. Bristen på bostäder och framförallt bristen på hyreslägenheter till rimliga kostnader. Det hämmar i hög grad den ekonomiska tillväxten och gör att expansiva företag inte kan växa eftersom ny personal inte har någonstans att bo.

Det riktigt allvarliga är att de politiska parterna har andra frågor på sin agenda. Arbete, budget i balans, skolan och välfärden, men vart tog bostäderna vägen? Har man glömt den läxa som Tage Erlander gjorde när Socialdemokraterna ”förlorade” kommunalvalet 1966 på journalisternas fråga: ”Och herr statsminister vilket råd ger ni dom ungdomar som vill ha en bostad?” – ” Jaaaeöhhh de får väl ställa sig i bostadskön”.

Så här kan det inte fortsätta. Man kan se bostadspolitiken i stort och diskutera marknadshyror, räntesubventioner, bostadsbidrag, plan och bygglagen etc. Det kommer att ta många år eftersom de politiska parterna kommer att ha svårt att komma överens i vart fall över blockgränsen. Och det kräver en ny bostadspolitik.

Men man kan också se den i smått. Hur kan vi öka takten på byggandet i Stockholm och hur får vi ut mer bostäder på marknaden? Den trånga sektorn i dagsläget är tillgången på kommunal byggbar mark. Där sitter politikerna på det yttersta ansvaret och om de verkligen vill så kan det byggas betydligt mer bostäder än i dag. Byggherrar finns, tillgången på finansiering är bättre än någonsin, arbetskraften är villig att hugga i men tillgången på detaljplanerad mark för nya bostäder är näst intill obefintlig.

Jag representerar Botrygg, ett företag som i egen regi bygger hyresrätter som vi själva förvaltar. Vi är förnärvarande Sveriges 12:e största bostadsproducent. Våra hyror är lägre än genomsnittet och våra hyresgäster har utsett oss till Sveriges bästa förvaltare i den undersökning AktivBo gör årligen.

Botrygg både vill och kan öka produktionstakten på hyresrätter, men vi får ingen marktilldelning.  Principerna för hur kommunen tilldelar sina markanvisningar är långt ifrån transparenta och de stora jättarna verkar ha företräde liksom kommunens egna bolag. Botrygg bygger med såväl högre kvalité som förmånligare hyror än sina konkurrenter. Men den typen av kvalitéer verkar inte värderas högt när Stockholm stad fördelar sin mark.

Den täta staden med närhet till det mesta är dagens ideal. Folk som flyttar hit finns. Företag som vill bygga finns. Så nu undrar jag vad väntar dagens politiker på?

Adam Cocozza, vd Botrygg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev