lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Den som bygger hyresrätter ska stå för långsiktighet

Stockholm behöver fler hyresrätter. Genom kraftigt ökat byggande och stopp för ombildningar i de kommunala bolagen ökar nu antalet hyresrätter. Men privata hyresrätter måste också finnas kvar – därför ska fastighetsägare som långsiktigt förvaltar hyresrätter prioriteras i markpolitiken.

Publicerad: 9 december 2016, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

vi ska gynna de privata fastighetsägare som vill äga och förvalta hyresrätter under en lång tid framöver, skriver S och V.


Ämnen i artikeln:

HyresrätterStockholmBostadspolitik

Hyresrätten har många fördelar. Den ökar rörligheten på arbetsmarknaden, håller nere hushållens skuldsättning, fördelas efter kötid istället för köpkraft och ställer inte krav på att du ska ha stora summor pengar till en kontantinsats. Därför sätter vi i den rödgrönrosa majoriteten hyresrätten främst i vår rekordhöga produktion av bostäder i Stockholm.

Men nyproduktion av bostäder kan aldrig innebära en större ökning av antalet bostäder än ett par procent per år, även med vår höga takt. Det är ett viktigt skäl till att vi har satt stopp för alliansens ombildningar, där mer än 25 000 allmännyttiga hyresrätter reades ut under åren 2007-2014. Andelen hyreslägenheter, främst kommunalt ägda, minskade kraftigt under deras tid vid makten, vilket ungdomar, äldre och tiotusentals stockholmare fortfarande drabbas av idag. Alliansens trovärdighet när man nu säger sig vilja prioritera hyresrätten är därför mycket låg.

År 2015 var det första året sedan början av 80-talet som det blev en ökning av antalet hyresrätter i Stockholm. Det är resultatet av vår byggpolitik och vårt ombildningsstopp. Det är vi stolta över.

När vi nu sätter hyresrätten i främsta rummet gäller det både allmännyttan och privata aktörer. Den privata hyresrätten har alltid varit viktig för Stockholms bostadsförsörjning. Av stadens cirka 170 000 hyresrätter ägs 100 000 av privata aktörer. Och av innerstadens 60 000 hyresrätter är 50 000 privata.

Under våra två år vid makten har vi markanvisat i snitt 2 600 privata hyresrätter per år. Det kan jämföras med alliansens 1 200 per år under sina åtta år vid makten. Totalt kommer närmare 10 000 hyresrätter ha markanvisats under två år vilket är hälften av alla markanvisningar under perioden. Markanvisningar är det viktigaste instrumentet för att öka det totala antalet nybyggda bostäder.

Men att bygga hyresrätter är bara en del av lösningen. Vi måste också se till att det äldre beståndets hyresrätter fortsätter att vara just hyresrätter, likaså att marknadshyror som moderaterna driver, inte blir verklighet. Men även om vi har satt stopp för ombildningarna i allmännyttan så fortsätter ombildningar i den privata sektorn och där ombildas fler lägenheter än vad det byggs.

Vi vill se ett långsiktigt ägande av hyresrätter i Stockholm. Därför är en bärande del i stadens nya markanvisningspolitik att de som får bygga hyresrätter på stadens mark står för ett långsiktigt ägande av hyresrätter. Det tror vi gynnar alla.

När vi markanvisar till hyreslägenheter så gör vi det dessutom med tomträtt, vilket i praktiken innebär en kraftig subvention jämfört med försäljning av marken. Därför ser vi negativt på om byggherrar tar emot dessa generösa villkor för att senare ombilda till bostadsrätt.

Vi kommer att fortsätta bygga bostäder i rekordtempo, med fler bostäder till rimliga hyror och en hög andel hyresrätter. Och vi ska gynna de privata fastighetsägare som vill äga och förvalta hyresrätter under en lång tid framöver. Det är förändringar som bostadsmarknaden och stockholmarna vinner på i längden.

Jan Valeskog, biträdande finansborgarråd (S) Stockholm

Ann-Margarethe Livh, bostadsborgarråd (V) Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev