lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

De kan bli Årets samhällsbyggare 2019

Publicerad: 11 april 2019, 01:00

Dan Sandén, Skövdebostäder, Cykelstället i Umeå och Erica Blomstrand, Atea,

Foto: Johanna Svensson/Bildbyrån, Mikael Sjöberg, Staffan Claesson/Bildbyrån.

Ett cykelställe i Umeå, ett bostadsbolag som byggt billiga ungdomslägenheter och en klubb för återanvändning av it-produkter. De är finalister i tävlingen om titeln Årets samhällsbyggare 2019.

Ämnen i artikeln:

SamhällsbyggnadHyresrätterBostäderIt

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Dagens Samhälle delar för femte året i rad ut pris till Årets samhällsbyggare. Det sker vid Stora Samhällsgalan den 15 maj. Och nu är det klart vilka som kan få utmärkelsen.

Finalist nr 1: Umeå kommun, som satsat på ett nav för cyklister där de kan förvara och laga sin egen hoj eller hyra en eldriven lådcykel.

Det så kallade Cykelstället är ett ställe där det finns cykelgarage, cykelparkering under tak och en servicestation där man kan tvätta sin cykel och utföra enklare reparationer. Samt en lekyta för barn.

150 personer är nu registrerade användare av lådcyklarna och över 350 personer har testat tjänsten. För 50 kronor i månaden får de möjlighet att använda en eldriven lådcykel som kan lastas med upp till 75 kilo packning och som det även går att skjutsa barn i.

– Umeå kommun vill uppmuntra hållbart resande och den satsning vi gör på en mötesplats för cyklister är en del av det arbetet, säger trafikplaneraren John Bylund.

Kommunen har satt målet att 65 procent av resorna i tätorten år 2022 ska ske med hållbara färdsätt.

Cykelstället är också en del av projektet Sharing City Umeå vilket betyder att man där kan testa och demonstrera möjligheter att dela varor och tjänster med varandra.

Finalist nr 2: Skövdebostäder, som byggt 150 billiga lägenheter för unga, utan att göra avkall på kvaliteten. Det har lyckats tack vare industriellt byggande, parallell planprocess och tydliga krav på entreprenörerna.

Lägenheterna på Ekedal i centrala Skövde hyrs ut till unga mellan 18 och 29 år och en etta på 34 kvadratmeter kostar 4 200 kronor per månad.

– Från första pennstrecket har förutsättningen varit att hyran för en etta inte skulle bli högre än så, säger Dan Sandén, vd för Skövdebostäder.

Han framhåller att bostadsbolaget har stor erfarenhet av att upphandla och ställer tydliga krav på entreprenörerna. En annan viktig faktor när hyror ska hållas nere är att planlösningarna är yteffektiva samt likadana i hela huset.

Badrummen i de tre husen har levererats färdiga med fyra väggar, toastol och spegel. Bara att lyfta in.

– Alla badrum ser exakt likadana ut och väggarna har kaklats av en robot, berättar Dan Sandén, som anser att det är för lite industriellt tänkande i byggbranschen.

För att korta hela processen från planering till inflytt har husen ritats och planerats samtidigt som den kommunala detaljplanen utformats.

– Vi samverkar nära med plankontoret och använder deras kompetens för att utforma husen optimalt, säger Dan Sandén.

Projektet har delfinansierats med ett statligt investeringsstöd på 62 miljoner kronor, vilket också bidragit till att hålla nere hyresnivån.

Finalist nr 3: It-infrastrukturföretaget Atea, som med den så kallade 100%-klubben inspirerat över 300 företag och kommuner att ge sina uttjänta it-produkter ett nytt liv.

Gamla datorer och avlagda mobiltelefoner ligger ofta bortglömda i ett skåp för att ingen vet vad man bör göra med dem. Redan när datorer, sensorer, skrivare och telefoner köps in bör det därför finnas en plan för hur de så småningom ska återvinnas eller återanvändas. Det anser Erica Blomstrand, projektledare för 100% -klubben.

– Vi erbjuder stöd längs vägen, från inköp till återtag säger hon.

De företag och kommuner som går med i 100%-klubben sätter målet att all uttjänt it-utrustning ska återanvändas eller återvinnas. Det kan ske genom att Atea tar hand om produkterna, eller på något annat sätt.

Av de användarnära it-produkter som företaget samlar in från privata och offentliga verksamheter kan drygt 80 procent återanvändas och få ett andra liv innan de återvinns.

Det kostar inget att vara med i klubben, och det krävs ingen affärsrelation med Atea. Den som vill ha hjälp av Atea med återtag av it-produkter får köpa den tjänsten. Att lämna sina gamla it-produkter till återanvändning kan dock ge pengar tillbaka, om prylarna kan säljas vidare.

– Den återanvända it-produkten är den absolut mest hållbara, säger Erica Blomstrand.

Utmärkelsen Årets samhällsbyggare går till kommuner, regioner, företag eller organisationer som arbetar med social och miljömässig hållbarhet, bostäder och infrastruktur. Finalisterna har valts ut bland 15 inskickade bidrag.

Juryn 2019

Olov Carlsson, chefredaktör och vd för Dagens Samhälle, juryns ordförande.

Margareta Winberg, tidigare vice statsminister (S), jämställdhetsminister, jordbruksminister och arbetsmarknadsminister.

Peter Örn, tidigare chef för Svenska Röda Korset, Riksteatern och Sveriges Radio, samt ordförande för Delegationen för hållbara städer.

Veronica Magnusson, förbundsordförande för Vision.

Bo Frank, tidigare ordförande (M) i kommunstyrelsen i Växjö och riksdagsledamot.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev