Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Chockhöjda hyror som får folk att flytta löser inget

På vilket sätt löser man bostadsbristen när man förespråkar chockhöjda hyror i attraktiva lägen så att hyresgäster måste flytta från sina hem och mer kapitalstarka hyresgäster kan flytta in? skriver Hyresgästföreningen Stockholm i en replik till Fastighetsägarna Stockholm.

Publicerad: 18 juni 2015, 08:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

84 procent säger absolut nej till marknadshyror. Och kloka politiker lyssnar på stockholmarna. Det är verkligheten.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

BostadsbristenStockholmBostadsbyggandeHyresrätter

REPLIK. Fastighetsägarna Stockholms vd Billy McCormac (DS 15/6) har upptäckt att det råder bostadsbrist i Stockholm och att företag har svårt att rekrytera på grund av detta. Från Hyresgästföreningen region Stockholms sida har vi påpekat detta förhållande länge och gång på gång frågat oss varför inte Fastighetsägarnas medlemmar hjälper till i kampen för fler bostäder. Det är ju just dessa fastighetsägare som kan tjäna pengar på att fler hyresrätter byggs.

Men märkligt nog är det inte just bostadsbyggande som McCormac ser som lösningen på bostadsbristen. I stället är det återigen reformer, regler och hyressättningen som tas upp som lösningar. Men på vilket sätt löser man bostadsbristen när man förespråkar chockhöjda hyror i attraktiva lägen så att hyresgäster måste flytta från sina hem och mer kapitalstarka hyresgäster kan flytta in?

Det är en lösning som endast gynnar fastighetsägarna som kommer att göra ännu större vinster på en fri hyressättning. Fler bostäder blir det ju inte.

McCormac beskyller politikerna för att inte se verkligheten som den är. Men själv pratar han om hyresgästerna som ”kunder”, och det är ett bevis på en skev verklighetsuppfattning. En bostad är en social rättighet, den kan aldrig någonsin jämställas med en vara, lika lite som en hyresgäst kan jämställas med en kund! Vi hyresgäster konsumerar inte våra bostäder, det är våra hem och våra kvarter är vår hembygd. Den rörlighet som McCormac efterlyser påminner mest om ett hotellboende, där vi checkar ut och in allt efter tillfälligheter. Verkligheten ser helt annorlunda ut.

Vi frågade stockholmarna vad de anser om marknadshyror. 84 procent säger absolut nej till marknadshyror. Och kloka politiker lyssnar på stockholmarna. Det är verkligheten.

Från Hyresgästföreningen region Stockholms sida vill vi att det byggs fler bostäder, framför allt hyresrätter, som vanliga inkomsttagare har råd att efterfråga. Och vi har stockholmarna med oss. I vår undersökning svarar 80 procent av stockholmarna att hyresrätten är den upplåtelseform som bör prioriteras i nyproduktion.

Vi deltar gärna i samtal om hur bostadssituationen i Stockholm kan lösas men då ska det vara baserade på verkligheten i dess fulla betydelse och inte ur ett företagarperspektiv eller med grund i de bristfälliga undersökningar som gjorts av till exempel den av Fastighetsägarna finansierade Bokriskommittén.

Under tiden fortsätter vi vårt arbete med att se till att det byggs fler hyresrätter med rimliga hyror.

Simon Safari, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev