Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

C: Bygg för flyktingar även i innerstaden

Vänstermajoriteten i Stockholm har haft en väldigt hög svansföring när det gäller minskad segregation och en sammanhållen stad. Men det blir mest tomma ord när samtliga modulhus för nyanlända nu ska placeras långt utanför tullarna.

Publicerad: 5 april 2016, 13:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vänstermajoriteten talar gärna om minskad segregation, men verkar saknar drivkraft i praktiken.

Foto: Jeppe Gustafsson, TT


Ämnen i artikeln:

BostadsbyggandeStockholmFlyktingmottagandeCenterpartietFlyktingpolitik

Inga av de planerade bostäderna för nyanlända placeras i Stockholms innerstad, någonting som rimmar illa med en bra integration och det höga tonläget om minskad segregation från vänstermajoriteten i Stockholm

Stockholm ska välkomna de nya invånare som kommer hit och det gör vi genom att bygga i hela staden. Under 2016 och 2017 kommer Stockholms stad att bygga cirka 1 500 modulhus för nyanlända personer.

Från och med den 1 mars ska alla Sveriges kommuner ta emot nyanlända enligt den så kallade bosättningslagen. För Stockholms del handlar det om 2 810 personer i varierande åldrar med uppehållstillstånd. Dessutom behöver Stockholm bereda bra boende för flera ensamkommande barn som väntar på uppehållstillstånd.

Om Stockholm ska göra anspråk på att vara en stad präglad av öppenhet, solidaritet och mångfald måste vi ta vårt ansvar i den värsta flyktingkrisen sedan andra världskriget. Eftersom Stockholm brottas med allvarlig bostadsbrist har Centerpartiet sedan tidigare föreslagit att en lösning på den akuta bostadsbristen är att sätta upp tillfälliga modulbostäder för nyanlända.

Detta är vad som nu sker men vi är starkt kritiska till att ingen av dessa boenden placeras i, eller ens i närheten av, Stockholms innerstad. Dessutom menar Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) att staden inte ska satsa särskilt mycket på utformning av varken husen eller husens omgivning eftersom de ”bara” ska stå i 10 till 15 år.

Modulhusen kommer att fyllas med personer som kommer att bli permanenta stockholmare. Då är det avgörande att vi inte bara erbjuder tak över huvudet utan även en bra integration men snabba vägar till studier, arbete och civilsamhälle. Att modulhusen placeras och utformas på ett välintegrerat sätt i Stockholm är därför avgörande.

Centerpartiet föreslår därför att modulhus också placeras i innerstaden. Med fördel kan de byggas där stora byggprojekt redan är planerade eller pågående, men där bostäderna byggs i etapper vilket gör att byggklar mark står tom i avvaktan på byggstart. På dessa platser är markarbeten ofta redan gjorda och infrastruktur och service finns på plats.

Norra Djurgårdsstaden, Hagastaden och Liljeholmen/Årstadal är exempel på sådana centralt belägna områden. Sedan tidigare har vi även föreslagit Årstafältet som en lämplig plats, där en ny stadsdel med 15 000 invånare planeras och där byggandet kommer pågå i över 20 år.

Vänstermajoriteten har sedan maktskiftet i Stockholm haft en väldigt hög svansföring när det gäller minskad segregation och en sammanhållen stad. Men det blir mest tomma ord när samtliga modulhus placeras långt utanför tullarna och när det inte finns något som helst intresse att ta helheten i beaktning trots att modulhusen ska stå i upp emot 15 år.

Utformning av husen, placeringen och dess närhet till service och kollektivtrafik är alla frågor vars svar lyser med sin frånvaro. Tyvärr verkar vänstermajoriteten i Stockholm sakna både kreativitet och drivkraft att bygga modulhus för nyanlända på ett hållbart sätt.

Karin Ernlund, gruppledare (C) Stockholms stad och vice ordförande för Centerpartiet Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev