onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Bra tänkt om segregationen MP, men vi har lösningarna

Ali Khalil har många poänger i sin analys, men tyvärr saknar hans parti och den regering de sitter i förslag som löser dessa problem långsiktigt. För att motverka segregationen behövs inte fler projekt, utan långsiktiga och kraftfulla åtgärder när det gäller exempelvis skola, polis och arbetsmarknad, skriver Jakob Forssmed (KD) i en replik.

Publicerad: 29 juni 2018, 07:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det behövs också ett stärkt lokalt ägarskap genom att familjer som bor i dessa områden får mer makt över sin egen livssituation.” Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

KommunerRegeringenJakob ForssmedBostadspolitikBostadspolitikenUtanförskap

Replik. Regeringen skapar delegationer och strösslar pengar på utsatta områden, men man saknar förslag som löser de strukturella problemen.

Detta får man kritik för även i de egna leden. I Dagens samhälle kan vi läsa om hur Ali Khalil, gruppledare för Miljöpartiet i Botkyrka och Albybo, kritiserar regeringens satsning mot segregation.

Han menar att statliga satsningar av denna typ tidigare visat sig spä på en problematik av att människor som bor i de utsatta områdena och tar del av stödprojekten flyttar därifrån när de vill och har möjlighet att köpa en bostad, eftersom områdena är dåligt underhållna och nästan uteslutande består av hyresrätter. Så är man tillbaka på ruta ett och stödprojekten har inte bidragit till en förbättring av själva området.

Ali Khalil har många poänger i sin analys, men tyvärr saknar hans parti och den regering de sitter i förslag som löser dessa problem långsiktigt.

För att motverka segregationen och vända situationen med otrygghet och ekonomisk utsatthet i dessa områden behövs inte fler projekt, utan långsiktiga och kraftfulla åtgärder när det gäller exempelvis skola, polis och arbetsmarknad. Civilsamhällets organisationer verksamma i områdena behöver också stärkas och ges bättre förutsättningar.

Men det behövs också ett stärkt lokalt ägarskap genom att familjer som bor i dessa områden får mer makt över sin egen livssituation. Kristdemokraterna vill reformera bostadspolitiken så att fler i de utsatta områdena ges chansen att äga sin egen bostad:

Undanröj laghinder för ägarlägenheter. I dag tillåter inte lagstiftningen försäljning av enstaka lägenheter till enskilda hushåll, en fastighet får exempelvis inte bli ägarlägenheter om den under de senaste åtta åren använts för bostadsändamål. En utredning tillsatt av Alliansregeringen har föreslagit hur dessa olika hinder skulle kunna tas bort, dessa förslag bör genomföras.

Inför hyrköp: där en del av hyran går till att köpa bostaden. Den som undertecknar ett hyrköpsavtal undertecknar också avtal om egen förvaltning eller renovering av bostaden för att kunna sänka sin hyra och öka avsättningarna till bostadsköpet. Den som flyttar innan bostaden är helt betald blir utköpt av hyresvärden eller av en ny köpare.

Pröva frågan om statligt garanterade startlån: för att komma igång med ett hyrköp eller reguljärt bostadsköp. Med låneförsäkringar, statlig garanti och genom att målgruppen är begränsad blir systemrisken väldigt liten.

Avsätt stimulansmedel: för att kunna justera prisläget på lägenheterna och förbättra den fysiska miljön runt dem. En statlig förhandlingsman får i uppdrag att kontakta bostadsbolagen i områdena och där intresse finns använda statliga pengar för att sluta långsiktiga avtal mellan stat, kommun, boende och bostadsbolag om upprustning av fastigheter och närmiljö samt stärka samhällets grundfunktioner.

En egen bostad är inte svaret på allt men kan bidra till att förbättra integrationen genom att skapa mer långsiktighet och ett starkare lokalt ägarskap, genom en ny drivkraft hos hushåll i utanförskapsområden.

När fler positiva drivkrafter uppstår hos många hushåll samtidigt kan det bidra till en förbättrad social situation i hela området och skapa en positiv spiral efter decennier av bekymmer.

Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson Kristdemokraterna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev