Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

”Bostadsrätter snedvrider konkurrensen”

Det är dags att skrota den förlegade boendeformen bostadsrätter och i stället följa Växjös exempel och bygga fler ägarlägenheter. Då blir bostadsmarknaden rörligare och tydligare samtidigt som dagens prishets till följd av snedvriden konkurrens dämpas.

Publicerad: 11 augusti 2017, 07:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Debattören tycker fler ska följa Växjös exempel och satsa på ägarlägenheter.


Ämnen i artikeln:

BostadsbristenBostadspolitik

Sedan några år tillbaka finns möjlighet att bygga och köpa ägarlägenheter även i Sverige. I våra grannländer har man sedan länge bestämt sig för att man antingen hyr sin bostad eller äger den själv.

Idag är efterfrågan stor på bostäder. En stor del av det bestånd som byggs blir bostadsrätter. Konstruktionen med föreningsägt boende har haft en viktig funktion i välfärdssamhällets utveckling. Den har emellertid spelat ut sin rätt och bidrar nu till prishets, otydlighet och snedvriden konkurrens.

De flesta lever i en villfarelse att de är ägare av en lägenhet då de bor i en bostadsrätt. I själva verket äger de en andel i en förening och har sin beskärda del av den kollektiva skuld som föreningen har lånat upp för fastighetsförvärvet. Lägenheten upplåts sedan av föreningen till medlemmen för en månadsavgift som i första hand ska täcka föreningens kassaflöde. Ett fastighetsbolag som bygger eller förvaltar nya hyresrätter måste ha täckning för sina kostnader och visa ett positivt resultat på sista raden. Om man inte gör det så blir det otroligt svårt att locka någon att investera sina tillgångar i verksamheten. Om en bostadsrättsförening köper en fastighet räcker det med att föreningen har täckning för sitt kassaflöde. På detta sätt kan man gå med förlust varje år och använder bostadsrättsinnehavarnas insatser för att täcka upp de negativa resultaten.

En jämförelse man skulle kunna göra mot en hyresfastighet är att aktieägarna i hyresbolaget varje år fick skjuta till nytt aktiekapital för att täcka de förluster som verksamheten ger. Kanske inte så konstigt att det är dyrt att producera hyresrätter och att man hellre bygger och sedan säljer fastigheterna till bostadsrättsföreningar. Genom detta sätt att subventionera boendet hålls också månadsavgifterna nere och hyreslägenheter framstår som ett dyrt alternativ.

Andra komplikationer uppstår när bostadsrätten ska säljas. Eller rättare sagt när andelen i bostadsrättsföreningen ska säljas. Mäklarna presenterar objekten som köp av lägenhet. Få bostadsköpare tar hänsyn till den kollektiva skulden. Hur många köpare har ekonomisk kunskap att i sin kanske största affär någonsin förstå och värdera konsekvenserna av föreningens ekonomiska ställning och åtagande?

Det är dags att inse att människor i Sverige inte behöver trygghet genom kollektivt ägande utan är mogna nog att fatta egna beslut och ta eget ansvar över sin boendesituation. Antingen hyr man sitt boende eller äger man det. Att äga en del i ett kollektivt boende utan eget ansvar och gömma sig bakom andra är både otidsenligt och förödande för framtiden.

Låt oss våga skrota en förlegad boendeform och istället bygga fler ägarlägenheter! I Växjö gör vi möjlighet till verklighet. En låg månadsavgift men lite högre insats jämfört med bostadsrätt är mycket lockande och vi har en stor efterfrågan på de ägarlägenheter som vi byggt.

På detta sätt kan man få en likartad boendeekonomisk situation som i villa. Nationellt finns idag ett regelverk som gör att vi inte flyttar fast vi kanske borde/vill. Ägarlägenheter möjliggör en ökad rörlighet på bostadsmarknaden och det behövs. Vi kan inte bygga oss ur bostadskrisen!

Catharina Winberg, styrelseordförande (M) Växjö Kommunföretag AB

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev