Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Bostadskollapsen slår mot tillväxten

Kötiden till en hyresrätt är i bästa fall 2-4 år. För att bygga ett liv här behövs det därför kontakter eller pengar. En ny undersökning visar att 15 procent av företagen i Stockholm har erbjudit personer en anställning som de sedan tackat nej till då han eller hon inte kan lösa boendefrågan.

Publicerad: 4 december 2014, 09:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kontakter eller pengar krävs för att få en bostad i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

BostäderFöretagsklimatTillväxtArbetsmarknadBostadsbyggandeBostadsbristenBromma

Att flytta till Stockholm för att jobba är således inte enkelt. Även om drömjobbet erbjuds så kvarstår bostadssituationen lösas. Allt oftare träffar jag företagare som inte kan locka hit de personer som de vill anställa. En av dessa företagare är Heléne Johansson som driver Brunkebergs Bageri och bageriet Brioche. Bagare är ett bristyrke i Stockholm och för att kunna locka några att flytta hit har Heléne köpt en bostadsrätt som hon kan hyra ut.

Lasse Eriksson, som startat och driver Carolines Kök, erbjöd personal att flytta med till Nacka när produktion skulle flyttas dit från en anläggning i Gävle. Tio personer ville initialt flytta med, det slutade med att bara en person gjorde det. Övriga kunde inte finna ett lämpligt boende.

Det finns också mer omfattande exempel. Ett företag jag träffat hyr 100 lägenheter som de sedan hyr ut till anställda som inte löst boendet själv och ett annat företag hyr 550 lägenheter som de hyr ut till anställda.

Svenskt Näringsliv har låtit Demoskop undersöka hur vanligt det är att företag misslyckas att anställa personer på grund av svårigheter för dem att hitta ett lämpligt boende. Knappt 500 stockholmsföretag ingår i undersökningen och ytterligare 700 företag i kringliggande län. Undersökningen visar att 15 procent av företagen har fått ett nej från personer som de erbjudit en anställning med hänvisning till att han eller hon inte kan hitta lämpligt boende.

Situationen i Stockholms län jämförs med situationen i Uppsala, Södermanland, Östergötland, Västmanland och Örebro. I dessa län är det en betydligt lägre andel av företagen där personer har tackat nej. Närmast ligger Uppsala med 9 procent och lägst är det i Örebro med 4 procent. Undersökningen visar också att var fjärde företag (24 procent) har blivit tillfrågade av den person som de vill anställa om företaget kan hjälpa till att hitta ett lämpligt boende. I Uppsala var det 18 procent av företagen och i Örebro var andelen lägst med 12 procent.

I undersökningen ingår också Gotland. Där är problemen på samma nivå som i Stockholm men sannolikt till viss del av en annan karaktär. Andelen säsongsarbetare är så stor inom turism och jordbruk och för dessa är det normalt att fråga den tänkte arbetsgivaren om hjälp.

Stockholm sticker alltså ut jämfört med andra delar av Mellansverige. Som jag ser det har bostadsmarknaden kollapsat i Stockholm. Gapet mellan befolkningsutvecklingen och byggandet har blivit allt större under de senaste 30 åren. Under de senaste fem åren har befolkningen i Stockholms län ökat med ungefär 35 000 personer per år. Antalet bostäder har ökat med mellan 7 000 och 10 000 per år.

Lösningen är inte att bygga bostäder på Bromma flygplats. Det skulle i stället spä på problemen. Bromma är i dag en absolut nödvändig ventil för företag som inte hittar eller kan anställa personal i närområdet kring Stockholm.

De fyra företag jag tar upp är bara toppen på ett isberg. Kolappsen på Stockholms bostadsmarknad är inte bara en bostadspolitisk fråga. Det är också en arbetsmarknadsfråga, en tillväxtfråga och ett hinder för integration.

Björn Lindgren, tf regionchef Svenskt Näringsliv Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev