Stadsbyggnad
Bostadsbristen styr ungas liv
Förr oss unga är inte bostadsbristen rubriker i en tidning, det är vardag. Den minskar ungas frihet och hindrar oss från att flytta dit där det finns arbete och studier, och Moderaternas marknadshyror riskerar att förvärra läget. Vi vill i stället införa en ny boendeform – ungdomsbostäder, skriver Philip Botström, förbundsordförande SSU.
Publicerad: 31 augusti 2018, 08:02
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Det byggs, enligt debattören, fortfarande för få billiga bostäder som unga har råd med. Foto: SSU
De är inte rimligt att unga ska behöva ha rika föräldrar för att kunna flytta hemifrån och påbörja sitt vuxenliv. I vårt starka samhälle är bostäder inte ett privilegium för några få, utan en rättighet för alla. Det sista unga behöver är Moderaternas marknadshyror som skulle leda till chockhöjda hyror.
Den S-ledda regeringen har under mandatperioden genomfört den största bostadspolitiska satsningen på 20 år genom att satsa 3,2 miljarder kronor i investeringsstöd per år. Förra året påbörjades byggnation av ungefär 70 000 bostäder, nivåer som inte setts sedan miljonprogrammets dagar för 40 år sen. Hittills har 14 600 hyresrätter och studentbostäder med rimliga hyror beviljats investeringsstöd. Det byggs alltså mer än på länge, men det byggs för få billiga bostäder som unga har råd med.
Vi socialdemokrater går därför till val på att införa en ny boendeform, så kallade ungdomsbostäder. På samma sätt som för studentboenden vill vi göra det möjligt att bygga små lägenheter avsedda för unga som arbetar. Vi vill även öka det statliga investeringsstödet för ungdomsbostäder och studentbostäder. Dessutom vill vi införa kompiskontrakt så att vänner kan teckna hyreskontrakt tillsammans och på så sätt pressa hyreskostnaden och utnyttja befintligt bestånd effektivare. I exempelvis Stockholms stad går dessutom Socialdemokraterna till val på att införa en bostadsgaranti för unga upp till 25 år.
Mot investeringar i fler billiga hyresrätter för unga står högerns politik som skulle göra det ännu svårare för unga att flytta hemifrån. Att införa marknadshyror som Moderaterna vill, det vill säga att hyresvärden fritt ska få bestämma hyror enbart utifrån marknadsmässiga principer, skulle få förödande effekter. Enligt en rapport från Ramböll på uppdrag av Hyresgästföreningen, skulle marknadshyror innebära kraftiga hyreshöjningar för många av de 3 miljoner svenskar som i dag bor i hyresrätt. Det skulle drabba unga allra hårdast.
I Stockholms län skulle det innebära hyreshöjningar på 46 procent i genomsnitt. I Göteborg riskerar hyrorna att öka med så mycket som 50 procent, medan hyresgästerna i Halmstad och Helsingborg kan vänta sig hyreshöjningar på 30 respektive 24 procent. Vi har också exempel i verkligheten på vad marknadshyror kan innebära. I våra grannländer Norge och Finland har man infört marknadshyror vilket ledde till höjda hyror på uppemot 60 procent.
Samtidigt vill högern också sänka ungas löner till 70 procent av ingångslönen. Den ekvationen går inte ihop i slutet av månaden för oss unga. För vi har inte rabatt på mjölken på ICA eller kläderna vi handlar bara för att vi är unga. Den politiska skiljelinjen i bostadspolitiken inför valet är därmed glasklar: antingen röstar du på Socialdemokraterna för fler billiga hyresrätter eller på Moderaterna för chockhöjda hyror.
Philip Botström, förbundsordförande SSU
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.