Stadsbyggnad
”Bostadsbristen kan lösas redan i dag”
Regeringen presenterar i dag förslag för att öka bostadsbyggandet. Det är en bra början och ambitionshöjning, men kommer ta tid att omsätta till verkligt resultat. Många säger att det inte går att bygga billigt utan stora reformer – men motsatsen bevisas varje dag.
Publicerad: 21 juni 2016, 09:28
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Det finns kommuner som är bra på att snabbt ta fram mark i lägen där människor vill och har råd att bo, Huddinge är ett exempel.
Ämnen i artikeln:
Bostadspolitiska samtalenKommunerBostadsbristenPlan- och bygglagenBostadsbyggandeBostadspolitikBostadspolitikenVi är alla överens om att vi i Sverige står inför en gigantisk bostadsutmaning. Under flera år har vi hört från många håll att det inte går att bygga tillräckligt snabbt, tillräckligt bra eller tillräckligt billigt. Vi håller dock inte med. Bostadsbristen beror inte på regler eller en omöjlig ekvation där bra, hållbara och billiga bostäder inte kan byggas tillräckligt fort.
Förutsättningarna finns redan i dag. Men fler byggbolag måste våga använda moderna industriella metoder för att snabba upp byggandet och fler kommuner måste våga planera mer mark i andra lägen än A-lägen. Bara så kan vi lösa bostadsbristen redan i dag.
Allt för länge har olika aktörer beskyllt varandra för bostadskrisen i stället för att leverera praktiska lösningar på de utmaningar Sverige står inför. Debatten riskerar därmed att hamna i gamla hjulspår och olösbara konflikter.
En av de främsta anledningarna till dagens bostadsbrist är dyra produktionskostnader med resultatet att allt för lite byggs för vanliga människor med vanliga inkomster. Det råder även stor brist på byggbar mark till rimliga priser.
Men det finns kommuner som är bra på att snabbt ta fram mark i lägen där människor vill och har råd att bo. Huddinge är ett exempel på en sådan kommun som flera gånger visat att det går; två år från framtagande av detaljplan till inflyttning. Något som ofta tar 7-8 år.
Genom en ny modell där vi producerar bostäder i fabrik och sedan monterar snabbt på plats kan byggtakten öka och kostnaderna sänkas med 25-30 procent, med samma kvalitet som bostäder som byggs på traditionellt sätt utomhus planka för planka.
Byggindustrin är relativt unik i att varje gång ett hus ska uppföras rita detta från början i stället för att återanvända en befintlig, beprövad metod. Tänk om varje bil som beställdes ritades och byggdes unikt utifrån varje kunds behov? Vem hade då haft råd att köpa bil? Och hur fort hade man kunnat få en ny bil?
Med en industrialiserad modell går det snabbt att skala upp tillverkningen av bostäder. Samtidigt kan kostnaderna och därmed priserna sänkas. Det enda som saknas är att kommunerna levererar mer planlagd mark.
En av de vanligaste förklaringarna till att det byggs för lite bostäder i Sverige är att byggreglerna är för krångliga och att det tar för lång tid från beslut till inflyttningsklar bostad.
Vi ser gärna regelförenklingar men mer måste göras redan i dag eftersom stora delar av svenska folket helt enkelt inte har den ekonomi som krävs för att efterfråga många av de bostäder som byggs. På andra marknader finns det produkter både för hög- och låginkomsttagare. Även bostadsmarknaden behöver en större variation av läge och pris.
De senaste fem åren har vi vuxit kraftigt och mer än fördubblat vår verksamhet. Med mer tillgänglig mark till rimliga priser skulle vi kunna öka kapaciteten och skala upp byggandet ännu snabbare framöver.
Om samtidigt de stora byggarna skulle använda mer industriella metoder skulle vi ytterligare kunna accelerera bostadsbyggandet. Jag hoppas nu att fler byggbolag tar sig an utmaningen och att fler kommuner vill vara lika alerta som Huddinge. Det handlar om höjda ambitioner och ledarskap, från både näringslivet och politiken.
Jonas Spangenberg, vd BoKlok (Skanska & IKEA tillsammans)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.