torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Bombdådet i Linköping: Tog ett år innan hyresgäster kunde återvända

Publicerad: 29 september 2021, 11:31

”Déjà vu-känsla” säger Fredrik Törnqvist om explosionen i Göteborg. Han är vd för Linköpings kommunala bostadsbolag, som drabbades av ett sprängdåd 2019.

Foto: Stångåstaden samt Jeppe Gustafsson/TT

När 20 kilo dynamit exploderat på en innergård i Linköping tog det över ett år innan alla lägenheter åter gick att bo i. ”Jag fick en déjà vu-känsla” säger bostadsbolagets vd efter explosionen i Göteborg.

Ämnen i artikeln:

KriminalitetTrygghetBostäder

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Efter gårdagens explosion och brand i ett bostadshus i centrala Göteborg har 140 lägenheter evakuerats. Skadorna på huset är omfattande och enligt nyhetsbyrån TT föreligger just nu rasrisk. 

När Fredrik Törnqvist, vd för det kommunala bostadsbolaget i Linköping, hörde talas om sprängdådet förstod han direkt vilket stort arbete som nu väntar. 

– Det handlar ju både om att ta hand om de boende och att undersöka och åtgärda skadorna på fastigheten, säger han.

LÄS MER: Axel Josefson (M): ”Vi sätter in de resurser som behövs nu”. 

På morgonen den 7 juni 2019 inträffade ett av de dittills största sprängdåden i Sverige. Då smällde en bomb i en lådcykel som stod parkerad vid Ådalagatan i Linköping. Ett hus fick mycket omfattande skador och ytterligare tre fastigheter påverkades. Boende i 131 lägenheter blev plötsligt hemlösa, under allt från några dagar upp till över ett år. 

– Det var en extremt kraftfull detonation. I ett av husen krossades varenda glasruta, i ett annat flyttades väggar av tryckvågen och hissen åkte ur schaktet, berättar Fredrik Törnqvist, vd för Stångåstaden, som äger husen. 

De flesta som blivit hemlösa efter explosionen i Göteborg har fått sovplats hos släkt och vänner eller bor på hotell. Att ordna evakueringsboende är egentligen hyresgästens eget ansvar och merkostnader ska ersättas via hemförsäkring, men Stångåstaden satte i juni 2019 till alla klutar för att ordna tillfälliga boenden åt sina hyresgäster.

– Vi kavlade upp ärmarna och bestämde oss för att lösa det. Åtta personer arbetade enbart med evakueringarna, säger Fredrik Törnqvist.

De flesta hyresgäster kunde återvända till sina hem efter några dagar eller veckor, när glasrutor bytts ut och husen sanerats. Men de som bodde i de 37 lägenheterna i det värst drabbade huset behövde mer långsiktiga evakueringsboenden.

– Vi dammsög vårt bestånd för att få fram lägenheter och studentbostäder. Vi samverkade också med privata fastighetsägare, säger Fredrik Törnqvist. 

Fastigheten var avspärrad i flera månader, eftersom det pågick en brottsplatsundersökning. Först i september kunde bostadsbolaget göra en ordentlig besiktning för att bedöma renoveringsbehovet. 

– Vi hade haft personal inne i huset för att säkra upp, så att det inte skulle inträffa ras. Så vi visste att huset inte behövde rivas. Men en ordentlig teknisk undersökning kunde vi inte göra förrän i september, säger Fredrik Törnqvist.

Då stod det klart att det skulle ta ett år att reparera alla skador. Först i oktober 2020 kunde hyresgästerna återvända. 

– Ungefär hälften av dem som bott i huset valde att flytta tillbaka. Efter så lång tid hade en del skaffat ett annat boende och några kan säkert ha haft emotionella skäl att inte vilja bo där, säger Fredrik Törnqvist.

Totalt har bostadsbolagets kostnader för ombyggnad, sanering och väktarbevakning landat på 79 miljoner kronor, varav 71 miljoner kronor täcks av försäkringar. Under den mest akuta fasen efter detonationen arbetade över 50 av bolagets anställda med att lösa alla problem som sprängdådet skapade.

– Stabsorganisationen samlades på ett våningsplan på vårt huvudkontor och vi hade även folk ute på plats som tog hand om hyresgäster och svarade på frågor. Det var ju också ett stort tryck från medier, säger Fredrik Törnqvist.

Brottet i Linköping är ännu olöst, men det finns misstankar om att sprängdådet var en del i en konflikt mellan rivaliserande våldsamma mc-gäng.

Polisens bedömning är att explosionen i Göteborg sannolikt inte var en olycka. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Det finns ännu inga misstänkta.

LÄS MER: Linköping efter dådet: ”Vår beredskap har fungerat bra” ( DS 10 juni 2019)

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev