fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Avmattning väntar för samhällsfastigheter– DS listar storspelarna att hålla koll på

Publicerad: 13 oktober 2022, 07:07

Svefas analyschef Katrin Wallensjö om temperaturen på marknaden för samhällsfastigheter, där Ilija Batljans bolag SBB är störst. Foto: Simon Hellsten/Elin Brander/André de Loisted

Samhällsfastigheter har varit en stekhet sektor i flera år. Nu väntar troligen en avmattning, men samhällsfastigheter spås ändå ha en stark framtid.
• ”Vissa kommuner kanske blir tvungna att sälja”.
• Därför kommer priserna att sjunka.
• Dagens Samhälle listar de viktigaste bolagen på marknaden.

Ämnen i artikeln:

Tema offentliga fastigheterHelgläsningSenaste nyttSBBByggbranschenInvesteringarFastigheter

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


– Ur investerarsynpunkt har samhällsfastigheter varit ett väldigt attraktivt segment utifrån att det har stabila kassaflöden och generellt sett stabila hyresgäster, säger Katrin Wallensjö, analyschef på Svefa, ett företag som jobbar med rådgivning och analys inom fastighetsmarknaden. 

LÄS MER: Därför växte marknaden för samhällsfastigheter 

LÄS MER: Kommunala fastigheter har vuxit till miljardmarknad

Nu stiger räntorna och de dyrare finansieringskostnaderna påverkar hela marknaden, även samhällsfastigheter. Siffrorna för första halvåret 2022 visade att det fortfarande skedde många affärer, men under kvartal tre syns enligt Svefa en kraftig inbromsning. 

I och med att det är valår kommer kommuner som behöver eller vill sälja fastigheter att tänka lite annorlunda, tror Katrin Wallensjö.

– Givet den ekonomiska verklighet vi är i nu blir vissa kommuner kanske tvungna att sälja ut samhällsfastigheter. Då tror jag att man framför allt säljer fastigheter där det finns verksamheter där kommunen inte är huvudman, säger hon. 

Och det kan vara så att tiden då en kommun kunde få en rejäl slev med pengar för en skolbyggnad kan vara över.

– En viss prisjustering kommer att krävas för att köpare och säljare ska hitta varandra. När det väl stabiliserat sig och båda parter accepterar att man har nya nivåer på marknaden, så tar det fart igen, säger Katrin Wallensjö.

DS listar bolagen att ha koll på

Här är sex stora spelare på marknaden för samhällsfastigheter och som äger många fastigheter där kommuner och regioner har verksamhet. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Samhällsbyggnadsbolaget (SBB)

Omskrivet börsnoterat bolag som lockat många småsparare, bildat 2016 av tidigare S-politikern Ilija Batljan.
Hyresintäkter 2021: 5,9 miljarder kronor, varav 4,5 miljarder från samhällsfastigheter.
Uthyrningsbar yta, samhällsfastigheter, tusen kvm: 3 055.
Har bland annat köpt kulturhuset Sara av Skellefteå kommun i en uppmärksammad affär, där kommunen hyr in sig för 32 miljoner kronor per år i 50 år.

Hemsö

Specialist på samhällsfastigheter, bildat 2009. Verkar i Sverige, Finland och Tyskland. Ägs till 85 procent av Tredje AP-fonden.
Hyresintäkter 2021: 3,6 miljarder kronor, varav svenska kommuner och regioner betalar nästan 1,2 miljarder.
Uthyrningsbar yta, samhällsfastigheter, tusen kvm: 2 218.  
Äger i Sverige 116 äldreboenden, 115 utbildningsfastigheter och 50 vårdfastigheter.

Castellum

Ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag, som varit med länge – sedan 1990-talet. Specialiserade på kontor, men är en av de största ägarna av samhällsfastigheter trots att segmentet bara utgör 14 procent av totalen.
Hyresintäkter 2021: 5,7 miljarder kronor.
Uthyrningsbar yta, samhällsfastigheter, tusen kvm: 764.  
Region Stockholm är tionde största hyresgästen, årshyra 73 miljoner kronor.
Nyligen sålde storägaren och vd:n Rutger Arnhult en stor del av sina aktier till Akelius. Orsaken: Bankerna anser att han är överbelånad, enligt Dagens industri.

Stenvalvet

Specialist på samhällsfastigheter. Bildades 2010. Institutionellt ägande genom Kyrkans Pension och Stiftelsen för strategisk forskning.
Hyresintäkter 2021: 940 miljoner kronor, varav 34 procent kom från kommuner och regioner.
Uthyrningsbar yta, samhällsfastigheter, tusen kvadratmeter: 638.  
Örebro kommun, Region Skåne och Umeå kommun är några av de stora hyresgästerna.

Rikshem

Äger huvudsakligen bostäder, men 29 procent av fastighetsbeståndet består av samhällsfastigheter. Bolaget bildades 2010, ägare är Fjärde AP-fonden och AMF Tjänstepension AB.
Hyresintäkter 2021: 3,1 miljarder kronor, varav 914 miljoner kom från samhällsfastigheter.
Uthyrningsbar yta, samhällsfastigheter, tusen kvm: 608.  

Intea

Inriktat på offentliga hyresgäster, som utgör 94 procent av andelen hyresgäster. Äger fastigheter inom rättsväsende, högre utbildning, sjukvård och övrig offentlig verksamhet. Bildades 2015.
Hyresintäkter 2021: 733 miljoner kronor.
Uthyrningsbar yta, samhällsfastigheter, tusen kvm: 454.
Under 2021 tecknades bland annat ett 15-årigt hyresavtal med Region Östergötland om nya lokaler i Linköping med ett beräknat hyresvärde på 13,5 miljoner kronor per år.

Det finns också andra stora spelare inom samhällsfastigheter, exempelvis Specialfastigheter som äger fastigheter för rättsväsendet, och Akademiska hus som är inriktat på byggnader för universitet och högskolor. 

Så definieras samhällsfastigheter

Samhällsfastigheter kallas de fastigheter som till övervägande del används för skattefinansierad verksamhet som är anpassad för samhällsservice. Det kan handla om fastigheter inom utbildning, vård, omsorg, kriminalvård med mera.

 

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev