Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

”Arkitekter vet inte vad folk tycker är vackert”

Arkitekternas argument "lita på oss - vi vet bäst" duger inte, för de vet inte alls vad människor efterfrågar, skriver Oskar Weinmar i en slutreplik.

Publicerad: 25 oktober 2017, 09:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nej, arkitekter vet inte mer än andra vad som är vackert, skriver debattören.

Foto: Petter Arvidsson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

ArkitekturBostadsbyggandeBostadsbristenArkitekter ritar för arkitekter?

SLUTREPLIK Charlotta Holm Hildebrand, tf förbundsdirektör Sveriges Arkitekter, lyfter frågan om subjektivt tyckande och når pudelns kärna. Vem bestämmer vad som är bra och vad som är dåligt när det gäller estetisk utformning?

Att studera till arkitekt är en konstnärlig skolning, vilket framgår av kursbeskrivningarna. Gott så. Det behövs estetiskt utbildade människor som utför det människor vill ha. Men då ska utförandet också utgå ifrån vad människor vill ha. Det gör det inte i dag. Som en jämförelse: låter vi yrkesmusiker bestämma musikutbudet på radio? Eller är det drivet av konsumenternas preferenser?

Dessvärre fungerar utbud och efterfrågan dåligt på den dysfunktionella svenska bostadsmarknaden. Då satsar byggherrar på säkra kort, särskilt som allt som byggs blir sålt i dagens bostadsbrist. Här kritiserar både Holm Hildebrand och stadsarkitekten Christian Hegardt byggbranschen och politiker för att resultatet blir tråkig arkitektur. Den kritiken är befogad. Vi kommunalpolitiker har inte satt nog höga krav på byggare. Men jag kritiserar även att vi inte har ifrågasatt arkitekter och bilden att arkitekter i större utsträckning vet vad som är vackert än vad gemene man gör.

Frågan om vad som är vackert eller inte har genom historien debatterats livligt inom många konstnärliga discipliner. Oavsett om det skulle finnas ett rätt och fel avseende subjektivt tyckande, finns det en reell, objektiv inverkan av det som av människor uppfattas som vackert. De som bor och vistas i miljöer som de upplever som estetiskt tilltalande trivs i större utsträckning. Detta är belagt i studier.

Däremot presenterar vare sig Hegardt eller Holm Hildebrand fakta avseende vad människor efterfrågar gällande gestaltning. Då den senare är ledande företrädare för Sveriges Arkitekter kan jag skicka med en uppmaning om att de bör initiera vetenskapliga studier i ämnet. Så kan de längre fram grunda sina påståenden i något annat än ett ”lita på oss, vi vet bäst” – för det gör de inte.

Oskar Weinmar, oppositionsråd Upplands Väsby (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev