Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Är det mer statlig styrning Fastighetsägarna vill ha?

När nu Fastighetsägarna av ideologiska skäl väljer att inte ta ansvar i hyresförhandlingarna så ökar sannolikheten för ökad inblandning från staten. Agerandet är både beklagligt och märkligt, svarar Hyresgästföreningen.

Publicerad: 15 januari 2016, 15:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fastighetsägarna lever med dubbla agendor, skriver Hyresgästföreningen.


Ämnen i artikeln:

HyresrätterHyresförhandlingar

REPLIK. Det är både beklagligt och märkligt att Fastighetsägarna väljer att ställa 43 000 hushåll - sina kunder - till svars i hyresnämnden i stället för att ta sitt ansvar för hyresförhandlingarna.

Den oro som Fastighetsägarna säger finns bland deras medlemmar om de ekonomiska förutsättningarna finns naturligtvis också hos landets 3 miljoner hyresgäster som väntar på besked om sin nya hyra.

Fastighetsägarnas liknelser mellan hyresmarknaden och arbetsmarknaden haltar betänkligt. Sveriges hyresgäster kan varken strejka eller sluta betala hyran om de inte tycker att hyresvärden sköter sig. Gör de det riskerar de att bli av med sitt hyreskontrakt. Det finns alltså ingen jämn styrkebalans i det fallet.

Dagens förhandlingssystem är rationellt både för hyresgäster och fastighetsägare och kombinerar ett starkt konsumentinflytande med att fastighetsägaren får avkastning på sin verksamhet.

Det är dessutom ett system utan statlig inblandning där parterna förväntas ta gemensamt ansvar. När nu Fastighetsägarna väljer att inte ta detta ansvar av rent ideologiska skäl så ökar naturligtvis sannolikheten för ökad inblandning från staten. Inte minst konsumentskyddet kommer behöva regleras oavsett system.

Är det ökad statlig styrning Fastighetsägarna vill ha?

Fastighetsägarna tillskriver Hyresgästföreningen all makt på förhandlingsområdet vilket är smickrande om än både naivt och osant. Systemet i sig är just en garant för balans mellan hyresgäster och fastighetsägare.

Det är hyresnämnderna som i slutändan löser tvister på den svenska hyresmarknaden. Det är därmed inte ett tecken på systemfel att hyresnämnderna ska lösa tvisterna - det är ju deras uppgift när parterna inte kommer överens.

Hyresmarknadskommittén hanterar tvister mellan kommunala bolag och Hyresgästföreningen. Tidigare fanns Bostadsmarknadskommittén som hanterade tvister mellan privata fastighetsägare och Hyresgästföreningen.

Vi har vid upprepade tillfällen bjudit in Fastighetsägarna till diskussioner hur vi skulle kunna återuppliva denna. Dessvärre har de inte visat något som helst intresse. Förrän nu. Så att påstå att det är vi som har stoppat tvistlösningar är helt enkelt inte sant.

Fastighetsägarna lever med dubbla agendor. Samtidigt som de inte gör någon hemlighet av att de vill avskaffa dagens förhandlingssystem till förmån för marknadsanpassade hyror, så är de en del av systemet.

De hyresökningar som hittills har förhandlats är de lägsta på ett decennium. En lång rad seriösa och ansvarstagande bolag har yrkat på låga eller inga hyreshöjningar alls, för att de ser att deras kalkyler mer än väl går ihop ändå, med tanke på det gynnsamt ekonomiska läget i samhället.

Dessa bolag visar alltså i praktisk handling att de tar ansvar.

En förhandling är ett givande och tagande där båda parters intressen måste tas tillvara. Hyresförhandlingarna rör vardagsekonomin för 3 miljoner människor och investeringar för tusentals fastighetsägare och kommunala bolag.

Det är på riktigt. Då är det varken rimligt eller seriöst att Fastighetsägarna gör ideologiska utspel med människors hem som insats.

Om Fastighetsägarna saknar goda argument för att hyrorna ska höjas och därmed vill ta till andra medel för att få igenom marknadsanpassade hyror så bör de i så fall vara ärliga och säga det, inte sabotera de förhandlingar som pågår.

Det finns självklart ett ansvar för parterna att arbeta systematiskt med hyressättningen så att hyrorna motsvarar hyresgästernas värderingar. Men det måste göras utanför de årliga förhandlingarna.

Fastighetsägarnas medvetna och återkommande ideologiserande av förhandlingarna försvårar i stället för att främja detta viktiga arbete.

LÄS ÄVEN: Hyresgästföreningen erkänner inte sin makt.

Erik Elmgren, förhandlingschef Hyresgästföreningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev