lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

50 000 gästarbetare krävs för att klara byggboomen

Publicerad: 30 augusti 2017, 22:15

Rekordbyggande och branschen skriker efter folk. Men på många stadsbyggnadskontor står stolar tomma. Trots högt tryck minskar antalet sökande till byggutbildningar. I stället räddas byggandet av dyr arbetskraftsimport.

Ämnen i artikeln:

Bostadsbyggande

x

Arbetslösheten för arkitekter är nere i 0,6 procent. Det är till och med under vad som är normal omställning, att folk befinner sig mellan två jobb. En generell arbetslöshet under 2 procent brukar beskrivas som full sysselsättning.
– I praktiken får alla som utbildas jobb. Bristen på arkitekter har funnits i flera år, men nu har framför allt kommunerna väldigt svårt att rek­rytera arkitekter till främst bygglovsavdelningarna, men även till planavdelningarna, säger Charlotta Holm Hildebrand, branschchef på Sveriges Arkitekter.

Personalbristen är påtaglig i hela byggbranschen och öppnar för inhyrd utländsk arbetskraft (se artikel här).
– Sju av tio av våra medlemsföretag säger att kompetensförsörjningen är det svåraste problemet. I dag finns bristen på alla områden, ingenjörer, yrkesarbetare, tjänstemän, arkitekter och lantmätare, säger Björn Wellhagen, närings­politisk chef på Sveriges Byggindustrier.

Arbetsförmedlingens ar­bets­marknadsutsikter talar samma språk: antalet sysselsatta inom byggverksamhet ökade under våren med närmare 20 000 personer jämfört med 2016, ”men sam­tidigt utgör bristen på arbets­kraft ett allt större problem för arbetsgivarna, vilket håller tillbaka sysselsättning­sökningen”.
I Konjunkturinstitutets barometer anger hälften av företagen brist på arbetskraft som främsta hinder för ökat byggande. Och bristen väntas öka.

x

Goda jobbutsikter och generellt höga löner borde locka fler till byggutbildningarna. I stället är det tvärtom, allt färre söker utbildningarna både på gymnasie- och högskolenivå.
– Vi lockar inte unga, trots att lönenivån är högre än i andra branscher. Lite lever vi med den gamla bilden: att det är slitigt, att man får gå hem under de värsta vintermånaderna och att byggkonjunkturen är osäker, säger Senja Ljung, vd för SM Entreprenad i Söder­köping och ordförande för Byggindustriernas utskott för små och medelstora företag.
– Vi måste få in mer folk i branschen, och kan inte hålla på och rekrytera av varandra. Vi har fått anställa personal som får gå utbildning till anläggare på distans. Jag betalar kursavgifterna, säger hon.

Byggutbildningarna på Yrkes­gymnasiet inom Thorengruppen har än så länge inte sett färre sökande.
– Kanske beror det på att eleverna snabbt kommer ut som lärlingar på arbetsplatser. Större delen av utbildningen sker på arbetsplatsen och eleverna får direkt in en fot på arbetsmarknaden, säger Tatjana Miletic, verksamhetschef för Yrkesgymnasiet.

Ann Ericsson är attraktionschef på Skanska och jobbar för att bolaget ska vara en attraktiv arbetsgivare.
– Vi har vårt eget Skanska­gymnasium i Växjö och tar emot 300 lärlingar per år från andra yrkesutbildningar på gymnasiet. Vi jobbar med 25 högskolor och universitet och åker runt med vår ”roadshow” där eleverna får bekanta sig med våra avancerade verktyg och byggbranschen, säger hon och tillägger:
– Men visst är det ett problem när det är fler sökande till ”Paradise Hotel” än till byggutbildningarna.

1992 togs byggsubventionerna bort. Samtidigt gick svensk ekonomi in i en djup kris. Byggbranschen sjönk ihop som en sufflé, många tvingades sluta och återvände aldrig.
– De som åkte ut då var de yngsta som just hade kommit in i branschen. De kom inte tillbaka. Det har lett till en stor brist på erfarna platschefer, säger Björn Wellhagen.
– Ingenjörsbristen är tuff och vi har generellt en brist på erfaren personal som jobbat några år. Där slåss vi med våra konkurrenter bland byggföretagen, men också allt mer med de tekniska konsulterna, som ÅF och Sweco, säger Ann Ericsson på Skanska.

Personalbristen finns redan vid arkitekternas ritbord, och fortsätter när kommunen ska behandla bygglovs­ansökningar. Sedan är det inte säkert att det finns folk när det väl ska byggas.
– Många företag har inte ens tid att lämna anbud. Vår prognos tyder på fortsatt högt påbörjande av bostäder 2018, men inte alls lika högt som i år, säger Björn Wellhagen.
– Det finns strax under 3 000 kommunalt anställda arkitekter, men det råder stort underskott. På bygglovsavdelningarna är man i dag nere i under 20 procent arki­tekter, då får du inte den rådgivning du förväntas få. På planavdelningarna är det drygt 70 procent, men bör ligga högre, säger Charlotta Holm Hildebrand.

I Skövde har man låtit nyanlända få pröva på byggjobb genom tre månaders praktikanställning på byggföretag. ”Skövdemodellen” har redan varit framgångsrik med runt 80 personer i utbildningsanställningar inom förskola, skola och omsorg. Nu testas den i byggbranschen, först i liten skala.
– Vi har sju ute på byggföretag i dag och fem ska fortsätta på byggutbildning. Språkkraven är ett problem, men vi har utbildning i yrkessvenska under utbildningen. Nu hoppas vi att fler bygg­företag hakar på, säger projekt­ledaren Roger Tapper.

Skanska satsar på sitt internationella ledarprogram.
– Vi identifierar dem som är inskrivna på Arbetsförmedlingen och har byggutbildning. De får praktik på våra projekt, och hittills har vi kört fem sådana program.
– I Vivalla i Örebro skrev kommunala Öbo in i upphandlingen att 80 boende i Vivalla skulle få praktik i samband med att vi gör en större renovering i området. Nu har ett sextiotal gjort sina sex månader och 20 har fått jobb, säger Ann Ericsson.

Även arkitektbyråerna har fler anställda från utlandet.
– I samband med lågkonjunkturen i södra Europa kom många från Spanien. Flera kommer från övriga Norden. Men i dagens bristsituation drar vi slutsatsen att det behövs upp till 500 nya utbildningsplatser, säger Charlotta Holm Hildebrand.
Fast då ska det finnas sökande också.

Janne Sundling, js@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev