En effektiv och hållbar stadsbyggnad är avgörande för samhällets utveckling. Dagens Samhälle bevakar och granskar aktuell nybyggnation och stadsplanering.
Stadsbyggnad
Ett stort antal kommunala bolag drar ner på byggtakten när entreprenörer kräver mer betalt – ibland nära 30 procent högre än överenskommet. En svårtydd ”krigsparagraf” är avgörande när nya priser förhandlas fram.
Stadsbyggnad
Huddinge skapar nytt klimatutskott, Halmstad frigör mark till nya bostadsområden och Borlänge ökar takten på bostadsbyggandet med särskilt fokus på villatomter, småhus och egna boenden.
Här är tolv nedslag i kommuner som fått nya styren – så ändrar nya majoriteten politiken på stadsbyggnadsområdet.
Stadsbyggnad
Sveriges allmännyttiga bostadsbolag erbjuder 21 000 sociala kontrakt till landets kommuner. Behovet av sociala kontrakt har ökat.
Oftast är socialtjänsten hyresvärd, men Sveriges Allmännytta uppmanar kommunerna att tänka om på den punkten.
Stadsbyggnad
Otrygghet var ett vanligt ord i valrörelsen. Men var och när svenskar känner sig otrygga är det ingen som riktigt vet. Nu ska forskare i Malmö ta reda på vilka platser som upplevs som osäkra och varför.
”Det är nödvändig kunskap att ta fram för att faktiskt kunna minska otryggheten”, säger kriminologen Manne Gerell.
Stadsbyggnad
Samhällsfastigheter – äldreboenden, skolor, idrottshallar – är mer i fokus än någonsin och privata bolag står i kö för att få hyra ut fastigheter till kommuner. Nu ökar kostnaderna för att hyra samtidigt som de kritiska rösterna blivit fler. Vem ska bygga och äga kommunernas hus?
• Kommunchefen som räknat på bästa lösningen.
• Därför tycker Hemsös vd att kommunerna ska äga det mesta.
• Så skulle kommunerna kunna bygga billigare..
Stadsbyggnad
Samhällsfastigheter har varit en stekhet sektor i flera år. Nu väntar troligen en avmattning, men samhällsfastigheter spås ändå ha en stark framtid.
• ”Vissa kommuner kanske blir tvungna att sälja”.
• Därför kommer priserna att sjunka.
• Dagens Samhälle listar de viktigaste bolagen på marknaden.
Stadsbyggnad
Då: ett centrum präglat av droghandel, bilbränder och otrygghet. Nu: ett nav för idrott, kultur och kunskap.
Att använda fastigheterna på nya sätt blev vägen framåt för Klockaretorpet i Norrköping, som inte längre räknas som ett utsatt område.
Stadsbyggnad
Långt ifrån tillräckligt. Så lyder domen över utredningen som ska leda till en bättre fungerande bostadsmarknad. Och om ansvarsfördelningen stat/kommun finns diametralt motsatta åsikter.
Stadsbyggnad
”Varför möglar skolor?” Vd:n Ilija Batljan gjorde allt för att försvara SBB:s affärsmodell inför landets kommunekonomer på Kommek i dag, torsdag. Men han fick stundom vasst mothugg från Kommuninvest.
Stadsbyggnad
Inflation, stigande ränta och ökade byggkostnader försvårar byggande för Sveriges kommuner. Samtidigt behövs allt fler bostäder.
”Kommuner kommer att behöva skjuta upp projekt”, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.
Stadsbyggnad
Bostadsbyggandet har gått trögt i många kommuner den här mandatperioden. Norra Sverige står på randen till en ny industrialisering – men brist på lägenheter och villor kan bromsa utvecklingen.
”Vi har lagt krut på att intressera fastighetsaktörer och få dem att inse att det som sker här är på riktigt”, säger Lorents Burman (S) kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå.
Stadsbyggnad
Cykelvägarna blir sämre. Och det är i små kommuner som invånarna är minst nöjda med hur cykelfrågorna sköts.
– De arbetar inte lika systematiskt som de större, säger Lennart Kalander, chef för Nationell planering på Trafikverket.
Stadsbyggnad
Krig, granbarkborrar, pandemi och skyfall. En rad omständigheter gör att kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna har pausat flera byggprojekt i väntan på ett mer normalt kostnadsläge. Vd:n har dragit en slutsats av det exceptionella läget.
Stadsbyggnad
Regeringen tänker att ett nytt statligt bostadsbolag kan gå in och bygga och köpa upp bostäder i socioekonomiskt utsatta områden för att minska segregation och brottslighet. Direktiven till en särskild utredare läggs fram i dag onsdag.
Stadsbyggnad
Målet: Rekreation, upplevelser och vackra platser för Täby kommuns invånare. Vägen dit: Aktiv och noggrann förvaltning av 1 560 hektar skogsmark.
Och att ge medborgarna naturupplevelser kan till och med ge klirr i kommunkassan: ”En park är jättedyr men från skogen kan man få intäkter”, säger jägmästaren Cecilia Lundin.
Kommunal ekonomi
Hyresmarknadens tre parter har efter år av förhandlingar kommit överens om gemensamma spelregler för de årliga hyresförhandlingarna. ”Historiskt”, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.
Stadsbyggnad
Högre bostadsbidrag och större möjligheter för kommuner att ge barnfamiljer hyresgarantier är förslag som utredningen för en ny social bostadspolitik för fram i dag. ”Skulle minska trycket på socialtjänsten”, säger utredaren Karolina Skog.
Stadsbyggnad
Fler hemmajobbare i en del städer – i andra blir det glest på kontoren. Då påverkas barnomsorg, sophämtning och kollektivtrafik. Här finns listorna över teams-städer och snooze-städer, där två kommuner skiljer ut sig.
Stadsbyggnad
Kommunerna har misslyckats med uppdraget att ordna goda bostäder till alla invånare, menar flera organisationer. Och de är överens: rädslan för social housing har förlamat debatten. ”De som lider mest av det är de som inte får tillgång till en trygg bostad.”
Stadsbyggnad
Bostadspolitiken omges av en rad begrepp för att beskriva att en stor grupp svenskar inte kan ta sig in på bostadsmarknaden. Här förklarar DS innebörden av termer som social housing, sociala kontrakt och strukturell hemlöshet.
Stadsbyggnad
Två tredjedelar av Malmöborna hade inte råd med lägenhet - då tänkte staden om. När allt fler svenskar inte har råd att bo tvingas kommuner och organisationer till uppfinningsrikedom. Men rädslan för ”fattigbostäder” finns där – sådana vill ingen ha.
• Så fick Nyköping till mixen i billiga bostadsområdet - ”Viktigast”.
• Metoden som gav Malmö treor med hyror på 8 400 kronor.
• Idéburna organisationen som ledsnat på hemlösheten och tar saken i egna händer.