lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Vision: Kommunanställda sprider falska påståenden om socialtjänsten

Publicerad: 26 januari 2023, 12:57

Veronica Magnusson, förbundsordförande på Vision. Foto: Fotograf Gustav Gräll

Kampanjen mot socialtjänsten slår hårt mot både anställda och dem som behöver stöd. Nu uppmanar Vision kommunledningarna att ta ett större grepp kring frågan, eftersom desinformation även sprids av offentliganställda.
”Viktigt att vi skapar en motståndskraft”, säger fackförbundets ordförande Veronica Magnusson.

Ämnen i artikeln:

Desinformationskampanjen mot socialtjänstenToppnyheterVisionSocialsekreterareHot

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Vision, som bland annat organiserar socialsekreterare, får signaler från medlemmar och förtroendevalda om att desinformationen i sociala medier även påverkar anställda i kommuner och regioner på ett sätt som gör att vissa sprider felaktiga uppgifter. Till exempel när föräldrar ställer frågor om hur socialtjänsten fungerar. 

– Vi vill ju tro att det inte handlar om att man med illvilja sprider en felaktig bild, men det är uppenbart att det är en helt ny typ av krafter i rörelse och yttre påverkan i den här desinformationskampanjen. Det är klart att det kan påverka även offentliganställda så att man får en felaktig bild av socialtjänsten, säger Veronica Magnusson.

– Det är så viktigt att vi skapar en motståndskraft nu och höjer kompetensen. När du pratar med någon i offentlig verksamhet ska du självklart få korrekt information om vilket stöd du kan få.

Veronica Magnusson vill att offentliga arbetsgivare stärker kunskapen om socialtjänsten i hela organisationen, så att inte socialtjänstens personal står ensam i att tackla desinformationen. Särskilt personal gäller det personal som ofta är i kontakt med barn och föräldrar i kommunen. 

– Det kan vara inom skola, fritidsverksamhet och bibliotek, som vet vi är ett sådant ställe dit människor ofta går med frågor. Det behövs kunskapshöjande insatser, utbildningstillfällen, att tillgängliggöra information och att det ska vara lätt att hänvisa vidare till rätt kontakter. Alla ska känna sig helt trygga i vad man kan svara om det kommer en fråga eller påstående om socialtjänsten. 

Hur är det för era medlemmar att möta effekterna av desinformationskampanjen?
– Det är en stor frustration och oro, som tar sig uttryck i två delar. Det ena är att man är orolig för att människor och främst barn inte ska få det stöd de har rätt till. Det andra är oro för sin egen säkerhet, eftersom det här också leder till hot och hat.

Hur har arbetsgivarna hittills varit på att hanterat detta?
– Vi ser att det behöver tas ett större grepp i många kommuner. Kommunledningar och kommunstyrelser behöver titta mer på både säkerheten för sina anställda och att höja kunskapen i den egna organisationen om vad socialtjänsten gör, säger Veronica Magnusson.

LÄS MER: Stärkt säkerhet efter kampanjen mot socialtjänsten
LÄS MER: Göteborg polisanmäler efter ny våg av desinformation

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev