Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

”Viktigt med översyn av LSS”

Vi behöver en modernare lagstiftning på området, som både förmår ge ett likvärdigt och rättsäkert stöd samt leva upp till ambitionen om var människas rätt i samhället, oavsett funktionsnedsättning, skriver Åsa Regnér om LSS.

Publicerad: 26 november 2015, 08:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LSSFunktionsnedsättningRättssäkerhet

REPLIK. När riksdagen, för drygt 20 år sedan, beslutade om den milstolpe i funktionshinderpolitiken som bland annat innefattade ”Lagen om stöd och service”, LSS, och den statliga assistansersättningen, var det en viktig kursändring i funktionshinderpolitiken.

Fokus sattes på den enskildes rätt och möjlighet till delaktighet och inflytande i samhället. Det var i grunden ett positivt och viktigt steg. Rätten till personlig assistans innebar för många bättre möjligheter till ett liv som alla andra ute i samhället.

Samtidigt har det riktats allt hårdare kritik mot hur lagen tillämpas. Kritiken handlar både om bristande likvärdighet och rättsäkerhet vid tillämpningen men också om bristande kontroll på kostnadsutvecklingen för assistansersättningen.

Det är mot den bakgrunden som Bengt Eliasson och Maria Johansson, båda (L), utrycker behovet av reformer i sin debattartikel i Dagens Samhälle (24/11).

Låt mig först säga att jag naturligtvis delar Eliasson och Johanssons uppfattning om att ett anständigt samhälle ska ge stöd vid behov.

Det är bland annat därför det är så viktigt att vi genomför en översyn av Lagen om stöd och service.

Jag har tidigare aviserat att en sådan utredning ska tillsättas. Vi behöver en modernare lagstiftning på området, som både förmår ge ett likvärdigt och rättsäkert stöd samt leva upp till ambitionen om var människas rätt i samhället, oavsett funktionsnedsättning.

Vi behöver få en bättre transparens i systemet, för att kunna garantera att varje skattekrona används på det sätt som avsetts.

Eliasson och Johansson efterlyser från regeringen, och från mig, en dialog kring förbättringar vi kan göra redan innan utredningen om LSS är färdigställd. Jag för gärna en dialog om detta.

Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev