Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Vi behöver en ny LSS-utredning

Oavsett vad utredaren Gunilla Malmborg säger om de läckta utkasten så står direktiven för den statliga LSS-utredningen fast. Det enda rimliga nu är att regeringen börjar om från början, tillsätter en ny utredning och utför den tillsammans med oss berörda.

Publicerad: 6 mars 2018, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Den statliga LSS-utredaren säger att inte någon ska kastas ut i kylan, men debattören ser inte hur det är möjligt.

Foto: Mostphotos, Colourbox


Ämnen i artikeln:

LSSPersonlig assistansOmsorgRegeringenLSS-kris

Utredaren Gunilla Malmborg svarar i en SvD-intervju på kritiken mot det läckta utkastet från LSS-utredningen. Hon säger att hennes avsikt inte är att rasera LSS eller assistansen. Målet är att skapa ändamålsenliga insatser för alla i målgruppen. Inte att någon ska kastas ut i kylan.

Hur Malmborg kan uttala detta är för oss en gåta eftersom utredningens direktiv står fast. Det ansvariga statsrådet Åsa Regnér har inte heller gett de minsta signaler om att en omarbetning av direktiven skulle vara aktuell.

LSS-utredningens direktiv slår tydligt fast att syftet med uppdraget är att skapa en långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling av insatsen personlig assistans. Förstärkt kvalitet, träffsäkerhet, helhetssyn och mångfald i de stödinsatser som LSS omfattar ska finansieras med besparingar inom assistansersättningen. Med hänsyn till kraftiga kostnadsökningar inom assistansersättningen behöver, enligt direktiven, även ytterligare besparingar göras. I detta ingår att utredningen ska lämna förslag på hur insatsen personlig assistans kan begränsas när det gäller antal användare och/eller antal timmar.

Med dessa direktiv är det inte konstigt att Malmborg inte med ett ord nämner behovet av att förstärka insatsen personlig assistans. Istället säger Malmborg att hon måste fråga sig om personlig assistans är den mest ändamålsenliga insatsen för alla eller om det behövs nya alternativa stöd. Ett bättre stöd, som hon säger, till exempel för barn. Det hon då menar är nya LSS-insatser som skulle vara kommunala och finansierade med besparingar inom assistansersättningen.

Det finns alltså inga som helst tecken på att regeringen vill utveckla insatsen personlig assistans, utan tvärtom. Det mest oroväckande är att Gunilla Malmborg överhuvudtaget avstår från att problematisera kring vissa skrivningar i det läckta utkastet. Skrivningar som innebär att de som inte kommer upp till 20 timmars grundläggande behov per vecka, det vill säga tiden det tar att äta, klä på sig, gå på toaletten och duscha, också ska fråntas möjligheten till personlig assistans.

Eller det minst lika förskräckliga förslaget om att begränsa assistans för hemsysslor, att umgås med familj och vänner, göra inköp, träna och kanske gå på bio någon gång till 15 timmar per vecka. Allt detta föreslås att schabloniseras, till skillnad från idag då det är varje individs behov som bestämmer antalet beviljade timmar. Att äldre över 80 år ska förlora sin assistans är ytterligare ett förslag i utkastet som är helt oacceptabelt.

DHR kräver därför att regeringen omedelbart bör ge nya direktiv till LSS-utredningen. Eller ännu hellre – tillsätt en ny utredning, börja om från början och gör det tillsammans med oss!

Rasmus Isaksson, förbundsordförande i DHR – Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev