tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Våg av orosanmälningar efter påskkravallerna – ”Fått kontakt med nya familjer”

Publicerad: 2 augusti 2022, 11:29

Efter upploppet i Sveaparken i Örebro under påskhelgen har socialförvaltningen fått in många orosanmälningar. ”Det är svårt att förstå hur vissa föräldrar kunde vara kvar med sina barn när de såg hur våldet stegrades”, säger enhetschef Monika Boström.

Upploppen under påskhelgen ledde till en våg av orosanmälningar till socialtjänsten – enbart i Örebro kom det in ett 20-tal. ”Vi har fått kontakt med nya familjer som behöver vårt stöd”, säger enhetschefen Monika Boström.

Ämnen i artikeln:

Upplopp påsken 2022

PR


Otäcka scener utspelade sig vid kravallerna i påskas i Linköping, Norrköping, Rinkeby, Landskrona, Malmö och Örebro. Polisen utsattes för stenkastning och bilar sattes i brand efter att den danska politikern Rasmus Paludan bränt exemplar av Koranen mitt under ramadan. 

På plats vid upploppen fanns många barn och ungdomar, ibland i sällskap med sina föräldrar. Monika Boström och hennes kollegor på socialförvaltningen hade aldrig varit med om något som ens liknar det som skedde i Sveaparken i Örebro.

– Det är svårt att förstå hur vissa föräldrar kunde vara kvar med sina barn när de såg hur våldet stegrades, att de var beredda att utsätta dem för så stor fara.

LÄS MER: Staden ska identifiera 12-åringar i upploppen 

Monika Boström är tacksam för att privatpersoner, skolpersonal och poliser gjorde orosanmälningar efteråt. Minst ett 20-tal familjer har haft kontakt med socialtjänsten sedan dess.

– Trots att mötena var frivilliga valde nästan alla att komma och träffa våra socialsekreterare ihop med polisen.

Att polisen var med på den här typen av samtal var något helt nytt, tidigare har polisen bara deltagit när det handlat om klarlagda kriminella handlingar.

– Jag är så tacksam för att poliserna tog sig tid att delta, att familjerna därmed får en tydlig bild av polisens arbete, att de förstår att polisen vill dem väl.

Vissa av barnen och ungdomarna på plats i Sveaparken var bara åskådare, andra deltog själva i stenkastningen, något som chockade henne djupt.

– Att de var beredda att göra poliserna så illa, det är svårt att förstå. Därför är det så viktigt att vi nu kunnat sitta ner med familjerna och prata både om polisens och socialtjänstens förebyggande arbete.

Socialtjänsten utsattes ju i vintras för en vilseledande kampanj i sociala medier som påstod att muslimska familjer skulle vara utsatta för övergrepp. Trots det gick familjerna med på att träffa er. Positivt?
– Absolut, jag är tacksam att så många kom.

Har dessa ungdomar varit föremål för socialtjänstens insatser tidigare?
– Bara en del av dem.

Så nu får ni kontakt med familjer som ni inte tidigare visste var i behov av ert stöd?
– Precis! Och det ger oss en möjlighet att berätta hur vi jobbar, att det vi gör minst av allt är att omhänderta barn.

Vissa av familjerna har gått med på att få fortsatt stöd av socialtjänstens kuratorer, de träffas en eller flera gånger månaden och talar om gränssättning och föräldraskap.

– Vår förhoppning är att dessa föräldrar talar med vänner och släktingar om vårt arbete. Kanske leder det till att fler tar kontakt med oss.

LÄS MER: Hela listan: Här är kommunerna med flest erfarna barnutredare

LÄS MER: Regeringen vill skydda tjänstemän mot kränkningar och hot

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev