Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Våg av klagomål mot Strängnäs biståndsregler – chef lämnar

Publicerad: 23 mars 2022, 10:33

Strängnäs kommun har gjort stora förändringar för vilka som beviljas ekonomiskt bistånd.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Klagomålen mot Strängnäs enhet för ekonomiskt bistånd steg dramatiskt förra året. Nu lämnar enhetschefen jobbet.

Ämnen i artikeln:

SocialtjänstenArbetslöshetEkonomiskt biståndFörvaltning

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Strängnäs har de senaste åren kraftigt minskat sitt försörjningsstöd, vilket Dagens Samhälle tidigare berättat. Samtidigt har kritiken vuxit. I fjol inkom runt 40 klagomål och synpunkter till enheten för ekonomiskt bistånd, fler än de tio åren dessförinnan sammanslaget. Nu lämnar enhetschefen Dennis Karlsson, som drivit förändringsarbetet, sin tjänst, bekräftar kommunens hr-chef för P4 Sörmland.  

Socialnämndens ordförande Bodil Mellgren (S) vill inte kommentera varför enhetschefen lämnar – men hon tycker att det är oacceptabelt att klagomålen har ökat. 

– Det som har framkommit när det gäller brister och klagomål gäller bemötande, kommunikation och tillgänglighet, säger hon till Dagens Samhälle.

Enligt Bodil Mellgren ska nämnden i nästa vecka fatta beslut om en extern utvärdering. De vill att en konsult granskar verksamheten. Men hon uppger att politiken inte har några synpunkter på kommunens striktare bedömningar.

– Vi i nämnden har inte ifrågasatt det här ändrade arbetssättet och effektiviseringen av ekonomiskt bistånd. Vi har heller inte lagt sparbeting på verksamheten, säger hon. 

Strängnäs har sedan 2020 gjort stora förändringar i hur socialtjänsten hanterar ekonomiskt bistånd, bland annat har kraven höjts på den som ansöker. I Dagens Samhälles artikel framgår att kommunen sedan arbetet inleddes minskat antalet hushåll med försörjningsstöd med en knapp fjärdedel.

Strengnäs Tidning har nyligen granskat effekterna av det bantade ekonomiska biståndet. Flera anställda på socialtjänsten är kritiska och anser att nedskärningarna har slagit hårt mot personer som är i behov av stöd. Svenska kyrkan uppger att allt fler bedrövade människor har sökt sig till dem för hjälp. En person på Frälsningsarmén beskriver situationen som en ”avslagsepidemi” och anser att reglerna hårdnat på ett orimligt sätt. 

– Om det är så att man har rätt till ekonomiskt bistånd så ska man självklart ha det. Men jag kan inte säga att det är si och så många som inte fått bistånd som borde ha fått det. Det kan inte jag uttala mig om, det kommer den externa utvärderingen att fördjupa sig i, säger Bodil Mellgren.

LÄS MER: Hela listan: Här är flest fast i bidrag - ”De har inte tillgång till andra välfärdssystem 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev