torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Utredare föreslår nationell strategi för att bekämpa våld mot barn

Publicerad: 18 januari 2023, 14:36

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) tar emot slutbetänkandet som föreslår en ny nationell strategi för att bekämpa våldet mot barn av särskilde utredaren Fredrik Malmberg.

Foto: Marko Säävälä/TT

De senaste åren har i genomsnitt tio barn per år dött till följd av våld i Sverige. Nu föreslår en utredning en ny nationell strategi för att bekämpa våldet mot barn. En ny lag ska även förtydliga kommunernas ansvar och arbete.

Ämnen i artikeln:

SocialtjänstenVåld i nära relationerBarnskydd

Tiotusentals barn utsätts årligen för våld i form av fysisk misshandel, sexuella övergrepp, mobbning, kränkningar och försummelse. Varje år dör cirka tio barn till följd av våldet och 11 procent utsätts för allvarliga former av barnmisshandel.

Våren 2021 tillsatte regeringen en utredning för en nationell strategi för att förebygga och bekämpa våldet, och på onsdagen överlämnades slutbetänkandet till socialtjänstminister  Camilla Waltersson Grönvall (M).

– Sverige är ett av världens ledande välfärdsländer men vi har samtidigt stora och djupa problem med barn som far illa, något vi har sett exempel på i närtid. Det är helt oacceptabelt och måste motarbetas med kraft, säger hon till TT.

I utredningen lämnar den särskilda utredaren Fredrik Malmberg 59 förslag på åtgärder och ny lagstiftning. Några av punkterna i handlingsplanen är att arbetet med att upptäcka våld mot barn ska förbättras, föräldrar med problematik ska ges stöd och våldsutsatta barn i en brottmålsprocess ska få ett barnanpassat bemötande.

– Det här är en prioriterad fråga som finns med i Tidöavtalet. Barns rättigheter måste stärkas, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Bland förslagen finns också inrättandet av en kommission mot mobbning och en ny lag, lagen med vissa bestämmelser om kommuners ansvar för att förebygga och bekämpa våld mot barn. Lagen ska förtydliga hur kommunerna ska arbeta mot våld mot barn. Kommunerna ska ta fram aktuella lägesbilder och handlingsplaner. Alla verksamhetsområden ska omfattas, såväl socialtjänst som skola, fritidsförvaltning och stadsplanering.

– Men det som kommer att göra den största skillnaden är att strategin mot våldet nu ska ske mer systematiskt och insatserna ska bindas samman från nationell till lokal nivå. Där har det funnits brister, säger Fredrik Malmberg.

Folkhälsomyndigheten föreslås ansvara för samordningen av arbetet. Myndigheten ska också ge stöd på lokal och regional nivå. Var tredje år ska den också redovisa hur arbetet fortskrider till regeringen.

– I dag faller barnen mellan stolarna, därför är det viktigt för mig att det här blir en verkstad och inte bara en utredning i mängden, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Förslagen ska nu ut på remiss.

Vivvi Alström/TT, Dagens Samhälle

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev