Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Unga rörelsehindrade: Sluta ställ kränkande frågor

Låt personer med funktionsnedsättningar själva uppskatta hur många timmar de behöver ledsagning för kunna leva det liv de vill så självständigt som möjligt, skriver företrädare för Unga rörelsehindrade Stockholm.

Publicerad: 20 december 2018, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Personer med funktionsnedsättning tvingas redogöra för hur lång det tar att borsta tänderna.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

LSSFunktionsnedsättning

Idag blir personer med funktionsnedsättningar ofta strukturellt omyndigförklarade och ifrågasatta. Vilken vuxen person tvingas redogöra för hur många minuter det tar att borsta tänderna, sätta i ett mensskydd eller raka sig? Ingen, är det korta svaret. Absurt nog gäller detta inte för personer med funktionsnedsättningar.

Alla människor har rätt att sätta sina spelregler för sin vardag och sitt eget liv. Trots detta framgår det tydligt av, bland annat hur LSS tillämpas, att personer med funktionsnedsättningars integritet förkastas till förmån för imaginära ekonomiska incitament.

Sanningen är att det inte finns någon samhällsekonomisk vinst med att tumma på dessa självklarheter - tvärtom. I Laholms kommun har försök gjorts där personer med funktionsnedsättningar själva har fått uppskatta och bedöma hur många timmar de behöver ledsagning för kunna leva det liv de vill så självständigt som möjligt.

Detta visade sig framgångsrikt ur flera aspekter. Bland annat såg man en ekonomisk vinst då antalet ansökta timmar minskade. Nu har kommunen valt att släppa ledsagartimmarna fria från och med årsskiftet. Det är inte förvånande då det i grunden är en fråga om integritet: ingen vill ha mer stöd än den behöver. Vi tror att detta är applicerbart på alla insatser inom LSS, oavsett huvudman. Förhållningssätt skulle även kunna ge ytterligare positiva samhällsekonomiska effekter, då fler personer med funktionsnedsättningar skulle känna större förtroende för både sig själva och samhället – och därmed vilja bidra till detsamma.

Genom att ge tillbaka integritet och självbestämmande till personer med funktionsnedsättningar visar beslutsfattarna förtroende för individen och skapar möjligheter för återuppbyggd självkänsla. Detta är en förutsättning för att kunna ta plats och bidra på det sätt som för många andra medborgare är självklart. Det är också nödvändigt för att bryta sig loss från det parallella samhälle som många personer med funktionsnedsättningar lever i idag.

Vi vill se ett paradigmskifte​​ i frågor som rör personer med funktionsnedsättningar. Lämna det ekonomiska perspektivet och fokusera mer på personlig integritet och autonomi.

Hanna Öfors, ordförande Unga rörelsehindrade Stockholm

Anton Boström, vice ordförande Unga rörelsehindrade Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LSSFunktionsnedsättning

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev