Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Socialtjänst

Trots pandemi – färre fick ekonomiskt bistånd

Publicerad: 21 juli 2021, 08:47

Antalet hushåll som får ekonomiskt bistånd har minskat under coronaåret 2020.

Foto: Roland Magnusson

Antalet hushåll som får ekonomiskt bistånd har minskat totalt sett i Sverige även under coronaåret 2020. Men i Hällefors gick antalet hushåll med bistånd kraftigt upp.
Anledningen, enligt socialchefen: Social dumpning.


För femte året i rad betalade kommunerna ut ekonomiskt bistånd till allt färre personer. 2020 fick 198 000 hushåll stöd under någon del av året, det motsvarar 4,2 procent av landets samtliga hushåll.

374 000 personer fick ekonomiskt stöd förra året, det är 40 000 färre än vid högsta noteringen under flyktingkrisens 2015.

– Möjligen vänder det när a-kassan och de statliga stimulanspaketen tar slut, men än har det inte skett, säger utredaren Daniel Svensson på Socialstyrelsens avdelning för register och statistik.

Socialstyrelsen följer månad för månad hur mycket pengar kommunerna betalar ut i ekonomiskt bistånd. Myndighetens sammanställningar bygger på den officiella statistiken, inte några särskilda undersökningar.

– Statistiken säger inget om hur stora behoven är, eller hur många som ansökt om stöd och fått avslag. I media kan man läsa om hårt tryck på kommunernas socialtjänst, säger Daniel Svensson.

Filipstad, Vingåker och Hällefors tillhörde gruppen kommuner där störst andel invånare fick ekonomiskt bistånd, runt en av tio invånare. I Olofström, Täby, Danderyd och Solna gällde det endast cirka en av 100.

När det gäller minskningen av antalet invånare med ekonomiskt bistånd gick Hällefors mot strömmen i riket. Där skedde det en kraftig ökning av biståndet under 2019 och 2020. Enligt kommunens socialchef Daniel Åhnberg beror det främst på att personer med behov av stöd med ekonomin flyttat in i billiga bostäder i kommunen.

– Det handlade om socioekonomiskt utsatta individer som blivit utträngda på bostadsmarknaden på andra ställen, så kallad social dumpning, säger han.

Ökningen har stannat av under första halvåret 2021 och några effekter av coronapandemin syns inte än i statistiken. Men Daniel Åhnberg är orolig för vad som händer på arbetsmarknaden i och med att många företag haft det kärvt.

Totalt sett i riket betalades närmare 12 miljarder kronor ut i ekonomiskt bistånd under förra året. Det är en liten ökning jämfört med föregående år. Förklaringen var enligt Socialstyrelsen att fler hushåll fick stöd en längre tid.

 

Kommunerna med lägst/högst andel biståndsmottagare i befolkningen

Lägst andel, procent av befolkningen

 

Olofström:      0,7

Solna:            0,7

Täby:             1,0

Danderyd:     1,0

Lidingö:         1,1

Trosa:            1,4

Gällivare:       1,4

Österåker:     1,5

Mörbylånga:  1,6

Knivsta:         1,6

 

Högst andel, procent av befolkningen

 

Filipstad:    11,8

Hällefors:    11,5

Vingåker:       9,0   

Ludvika:      8,7

Borlänge:      8,6

Söderhamn:  8,6

Norberg:        8,6

Malmö:          8,4

Flen:              8,3

Eskilstuna:    7,9

 

Källa: Socialstyrelsen

Vivianne Sprengel

redaktion@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev